"Spinoza met de diepgang van een platbodem"

Max Pam, de ‘grote Max Pam' zeg maar, heeft in de Volkskrant een lullig recensietje (vkcolumn) over het laatste boekje van Ronald van Raak – volgens zijn uitgever, Van Gennep, een spraakmakende politicus en een originele denker.

Pam: “Aan het plankje dunne boekjes van Nederlandse politici kan een nieuw exemplaar worden toegevoegd: Op zoek naar vrijheid - een filosoof in de politiek van Ronald van Raak, de huisideoloog van de Socialistische Partij.

Een filosoof in de politiek, je bent al snel geneigd aan Socrates en Plato te denken. Maar die kom je bij Van Raak niet tegen. Wel Erasmus en Spinoza, zij het met de diepgang van een platbodem. Het meeste van het weinige dat hij over hen schrijft, vind je ook op Wikipedia. En dan al die kalenderwijsheden!

'Mensen willen geen keuzevrijheid maar zeggenschap.'

'Politici hebben zichzelf in de boeien geslagen, (...) maar wij hebben ook de sleutel in handen.'

'Vrijheid is niet het begin, maar het eindpunt in de politiek.'

'Wie niet weet wie hij is, weet ook niet wat hij vindt.' "

Ik had op 25 mei jl. het blog: “Spinoza favoriete filosoof van parlementariër Ronald van Raak”, waarin ik ‘niet onpositief’ over hem schreef. Maar eerder, op 25 maart 2011, had ik een blog over columns van hem in Filosofiemagazine en op de website van de SP waarin hij soms iets over Spinoza zegt, waar ik niet echt weg van was, en ik vroeg mij af: “Spinoza een beetje lid van de SP?” Die columns zijn nu dus gebundeld in dit boekje. Ik kan die Pamse kritiek wel een beetje invoelen. Je vraagt je af waarom zulke columns eigenlijk in boekvorm moeten worden heruitgegeven.