Spinoza Monument Amsterdam unveiled

Gisterenmiddag werd in Amsterdam het nieuwe Spinozabeeld onthuld door burgemeester Cohen en wethouder van cultuur Gehrels.

Het beeld werd vervaardigd door kunstenaar Nicolas Dings. In geen enkele krant (althans op hun websites) is hierover iets te lezen, waaruit maar weer blijkt met hoe 'n klein-nieuws we ons hier bezig houden. Alleen het gratis verspreide Dag gaf er aandacht aan - met een korte video op z'n website.

Moge Amsterdam verguld zijn met dit zwaar in glimmend brons 'vergulde' beeld.

Het Spinozamonument is niet alleen een eerbetoon aan de filosoof, maar het beeld staat tegelijkertijd symbool voor de vrijheid van meningsuiting, tolerantie en vrijheid van godsdienst. Zo werd bekend gemaakt door de Stichting Spinoza Monument die het initiatief nam en in tamelijk korte tijd dit beeld tot stand liet komen.

Zie hier de link naar Dag en hier naar het oorspronkelijke nieuwsitem van RTV Noord-Holland.

(Novum) - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft maandag op de exacte geboorteplek van Spinoza een standbeeld van de zeventiende-eeuwse filosoof onthuld. Het standbeeld staat op de Zwanenburgwal tegenover het Amsterdamse stadhuis.
Spinoza stond voor vrijheid van meningsuiting, tolerantie en godsdienstvrijheid. Het kunstwerk van Nicolas Dings moet een verbinding weergeven tussen het gedachtegoed van Spinoza en de stad nu. Bij het beeld staat de Spinoza-tekst 'Het doel van de staat is de vrijheid'.
Het kunstwerk beeldt Spinoza uit, gehuld in een bronzen mantel die is voorzien van halsbandparkieten, mussen en rozen. Met de halsbandparkieten wordt volgens de opdrachtgevers voor het monument verwezen naar de veranderingen in de multiculturele samenleving in de stad nu.
De halsbandparkiet is een knalgroene exotische vogel die goed weet te overleven in Amsterdam. De opmars van de papegaaiachtige vogel staat in schril contrast met de mussenpopulatie. De mus is weliswaar nog niet uitgestorven, maar is wel behoorlijk in aantal verminderd. De roos is een verwijzing naar de naam van Spinoza, die doorn betekent in het Portugees.
Cohen onthulde het standbeeld samen met de Amsterdamse wethouder van Cultuur Carolien Gehrels. Het standbeeld is mogelijk gemaakt met behulp van een bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. [van hier]

De bewering over "de exacte geboorteplek van Spinoza" is wat overdreven, want die is niet bekend.

Hieraan vooraf ging het uitpakken door de kunstenaar [foto ANP van hier]

Zie hierhierhier, hier en hier eerdere berichten op dit weblog over dit beeld.