Spinoza op de website van NRC Handelsblad
Over Spinoza zijn op de website van NRC Handelsblad aardig wat open toegankelijke stukken te vinden. Veel echter is alleen op te halen uit het archief; dat kunnen abonnees gratis doen, anderen moeten er iets voor betalen - wat dus een drempel oplevert. Het beleid t.a.v. wat wel open op de site wordt bewaard of wat naar het archief verhuist, ken ik niet.
In dit blog zal ik een aantal van de open toegankelijke artikelen waarin het over Spinoza gaat, naar voren halen.
Sommige auteurs hebben op de website van de NRC een weblog. In deze ca 14 blogs wordt de naam van Spinoza genoemd; ofwel door de auteur van het blog zelf of in een reactie. Ik haal er straks één uit.
Het interessantst zijn wel de boekbesprekingen over boeken die in z'n geheel over Spinoza gaan of waarin de naam van Spinoza valt. Het gaat om bijna 100 stukken. Die staan weer op het aparte webadres NRC-boeken.nl
Opmerkelijk is dat op de aparte pagina van Michiel Leezenberg juist zijn recensies van boeken over Spinoza niet vermeld worden.
Zie hier op dit weblog over de laatste bespreking van Leezenberg op 10 oktober 2008.
Opiniërende stukken
15 november 2006 Jonathan Israel in Opinie & Debat
Kunnen zeggen wat je wil is belangrijker dan kunnen geloven wat je wil - Religieuze gevoelens kunnen nooit hoogste goed zijn in een samenleving. "In het debat over de spanning tussen de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst moet Nederland teruggrijpen op zijn eigen Verlichtingstraditie, met omstreden denkers als Spinoza radicaler dan de Franse. Voorkom dat religieuze gevoelens of theologische criteria invloed krijgen op de algemene en politieke cultuur."
15 nov. 2006 Reactie op dit stuk van Wim Klever: Leg macht geestelijke leiders aan banden. "Jonathan Israel heeft terecht gewezen op het primaat van vrijheid van meningsuiting. Het moet wel om argumenten gaan, onderstreept."
Michiel Leezenberg recenseerde ergens in 2007 Jonathan Israel: In strijd met Spinoza. Het failliet van de Nederlandse Verlichting [PDF]
Eveneens zonder datum, waarschijnlijk 10-8-2007 een recensie van Michiel Leezenberg met de titel De Spinoza - code. "Jonathan Israel heeft een snaar geraakt met zijn studies over de Verlichting. Maar gaat onder zijn machtige eruditie ook een overtuigende historische visie schuil? Een recensie van Radical Enlightenment en Enlightenment Contested."
Op zaterdag 13 september 2008 een Weblog-column van Afshin Ellian: De lege catechismus van geweldloosheid. Een commentaar op Kees Schuyt. Met o.a. reacties van Schuyt en Wim Klever ("Als vriend van Spinoza heb ik mij er steeds over verwonderd dat de heer Schuyt coquetteerde met Spinoza en zelfs een tiental jaren de voorzitter moest zijn van de Vereniging Het Spinozahuis. Zijn ‘filosofie’ is immers mijlenver verwijderd van het ’staatsdenken’ van Spinoza …")
Heel aardig is een oudere tekst van 30 sept. 1999 Over het enige verboden woordenboek: dat van Adriaan Koerbagh Een Bloemhof van allerley lieflijkheyd uit 1668 van deze Amsterdamse arts.
Ook is nog te vinden een tekst van 25 april 1997 van een gesprek dat Elsbeth Etty had met Theun de Vries: Ik ben een celletje op mezelf. Daar zegt Theun de Vries: "Dat geldt ook voor wat ik van Spinoza heb meegekregen Ik heb uit eerbied een monografie, een filmscenario en twee hoorspelen aan hem gewijd. Van Spinoza leerde ik gelijkmoedig te zijn in tegenslag, hij gaf mij een positieve visie op het menselijk bestaan. Door hem erkende ik de noodzakelijkheid van het vrijheidsbeginsel. Innerlijke vrijheid, wel te verstaan.''
21 september 2007 Deetman geeft startsein Dag van de Vrede
21 september 2008 Richard Goldstone eerste vredesfilosoof Den Haag
7 nov. 2007 Spinoza returns home to Amsterdam
Een boos blog van 19 nov. 2008 over het te onthullen Spinozabeeld met “die lelijke, plooiloze, drie meter naar beneden afhangende bruine pij”
11 juni 2007 Monument voor Spinoza
De gemeente Amsterdam steunt het initiatief om een monument op te richten voor de bekende Amsterdamse zeventiende-eeuwse filosoof Baruch de Spinoza.
15 febr. 2007 Christelijke canon zonder Spinoza
3 juli 2007 Canon wordt verplichte lesstof
Spinoza premies & Spinozalens4 juni 2007 Premies Spinoza ook naar niet-bèta’s
4 april 2008 Filosoof Walzer ontvangt Spinozalens
2 juni 2008 Vier winnaars Spinozaprijs krijgen 1,5 miljoen euro