Spinoza op gevel boekhandel Ptyx

In dezelfde Brusselse deelgemeente waarin de Vrije Universiteit (L’université libre de Bruxelles) gevestigd is, in Elsene (Ixelles), opende aan de Lesbroussartstraat (Rue Lesbroussart) 39 op 29 september 2012 boekhandel Ptyx zijn zaak met deze opvallende gevel.

Wat een handige, commerciële marketing, want zo val je zeer op. Zie maar hoe vaak foto’s van deze gevel via Facebook en Twitter etc. verspreid zijn.

Het doet een liefhebber van Spinoza uiteraard goed zijn held temidden van andere literaire grootheden op die gevel geplaatst te zien. Daarom doe ik via dit blog graag mee aan de verdere bekendmaking van librairie Ptyx. [Website Ptyx]

 

Maar als je nog eens goed toeziet, lees je: Spinoza (Baruch) 1632 - 1677. Philosophe neerlandais dont la pensée eut une influence considérable sur ses contemporains."

En dat is dan weer jammer, want juist van een boekhandel zou je verwachten die hij op Spinoza's almaar groeiende invloed op mensen van nu zou wijzen - en daar dan de nodige boeken bij leveren.

Reacties

Dat Spinoza zeker grote invloed op zijn tijdgenoten had kan men aflezen uit het feit dat tussen het verschijnen van zijn TTP in 1670 en zijn dood in 1677 er zeker al zes verwerpingen van verschenen - zo is te lezen in hoofdstuk III van Henri Krops "Spinoza. Een paradoxale icoon van Nederland". Ze lieten het (hem) niet links liggen.

Ja Patrick, maar de formulering - sur ses contemporains - benadrukt louter het historisch belang van Spinoza, terwijl hetgeen hij vandaag de lezer/klant te zeggen zou kunnen hebben er wordt veronachtzaamd.