Spinoza Redux gereduceerd tot niets.

De korte, veel aangehaalde uitspraak van Spinoza, "omnis determinatio negatio est" - elke bepaling is tevens een ontkenning, geldt ook omgekeerd: omnis negatio determinatio est.

Gisteren plaatste de pr-tak van de Spinozamanifestatie My Name is Spinoza op You Tube een filmpje over de laatste bijeenkomst van de reeks Spinoza Redux, georganiseerd door Castrum Peregrini en Lloyd Hotel, gehouden op 29 juni 2009, ofwel Lloyd Time on Mondays,

We zien "opperspreekstalmeester" Juha van 't Zelfde (cultureel organisator en debatleider), Dirk van Weelden (filosoof en schrijver), Victor Ponten (van reclamebureau Habbekrats) en Sarah van Sonsbeeck (beeldend kunstenaar).

Dirk van Weelden is nog het langst aan het woord, en geeft nog een beetje een idee van wat hij met Spinoza doet. Allen kunnen verder ongeveer een zin zeggen. En dat was 't dan. Wat het ook bedoelde te zijn, een debat krijgen we niet. En je kunt je afvragen wat eigenlijk de zin is van het maken van zo'n kort filmpje. Ja, wat je upload naar YouTube mag niet langer dan 10 minuten zijn, als je althans niet wilt betalen. 

Maar als je je verhaal niet in tien minuten gepropt krijgt, kun je ook besluiten om dan maar niets te uploaden. Nu krijg je - goed beschouwd - alleen maar een ontkenning van een filmpje en die brengt ook een boodschap: 't maakt allemaal geen bal uit; we doen maar wat; dit gaat niet echt ergens over.  Die inleiding op het NIETS, kreeg nog de meeste tijd. Ja, omnis negatio determinatio est.

Spinoza Manifestatie / Spinoza Redux / Lloyd Time on Mondays / 29 juni 2009

Aanvulling 14 augustus 2009
credits: Spinozamanifestatie My Name is Spinoza; naar de makers van foto's en video moeten men even zoeken. In het colofon staat vermeld: Stefanie Gratz: fotografie/photography
Jasper van de Brink, Raymond Taudin Chabot: video
Pinque Bueters: redactie/editor

Reacties

Kun je aub de credits bij de foto en de film vermelden? Wel zo netjes lijkt me.
Groeten, My name is Spinoza

Heden credits toegevoegd. Je hebt gelijk (maar 't was wel even zoeken...)