Spinoza Redux in het Amsterdamse Lloyd Hotel

Eén van de programmaonderdelen van My Name is Spinoza is een reeks Spinoza Redux, georganiseerd door Castrum Peregerini i.s.m. Lloyd Time on Mondays in het Lloyd hotel. Op deze avonden spreekt een opperspreekstalmeester met twee gasten: essayisten, kunstenaars uit de manifestatie, dichters en wetenschappers - bijvoorbeeld kan het gaan over Spinoza’s opvattingen van vrijheid en tolerantie en over de rol van de kunstenaar in het maatschappelijk debat.

Afgelopen maandag 11 mei was opperspreekstalmeester Gijs Frieling, directeur W139 en waren de gasten: prof. mr. E.J. Dommering (voorzitter Stichting Spinoza Centrum Amsterdam, op de video links) en Job Koelewijn (beeldend kunstenaar, rechts)

Voor kunstenaar Job Koelewijn die in de video liet horen dat ie ooit een gedicht van Lucebert uit het hoofd had geleerd (waarom declameerde hij geen tekst van Spinoza?) is de Ethica van Spinoza 'een mystieke tekst'. Hij debiteert vandaag in de Volkskrant: ‘Natuurlijk heeft Spinoza ook veel politieke werken geschreven, waarin hij de ideale staat beschrijft. Maar dit werk gaat over het individu en dat vind ik veel interessanter. Ethica is de moeder van al die zelfhulpboeken die tegenwoordig verschijnen.

Hij heeft blijkbaar niet gemerkt dat de Ethica behalve de individuele ook uitdrukkelijk de gemeenschappelijke of politieke dimensie van het menselijk bestaan behandelt.

Het Volkskrant stuk gaat over Koelewijns mondiale Ethica-leesproject (waarover hier eerder op dit weblog). Hij vertelt dat in september bij W139 een kast met zestien televisies te zien zal zijn, oude en nieuwe modellen, waarop het voorlezen van de tekst met verschillende dialecten te zien zal zijn.
Wedden dat die straks allemaal tegelijk afgaan? Want het gaat niet echt om de Ethica, maar om de Kunst.