Spinoza-studie in volkomen gescheiden werelden

Zo af en toe zal ik eens een bevinding m.b.t. deze nieuwe aanwinst brengen, waarover ik gisteren een blog had: Matthew Kisner & Andrew Youpa (Eds.), Essays on Spinoza's Ethical Theory. Oxford University Press, 2014.

Een van de eerste dingen die mij al bladerend opvielen was dat de bibliografie geen enkele Duitse titel liet zien; wel enkele Franse, maar de rest, de overgrote meerderheid, is allemaal Engelstalig. Nederlandse (wat nog begrijpelijk is), maar zelfs Duitse studies lijken in de Angelsaksische wereld te worden genegeerd. En zo ontstaan er twee werelden. Zelfs de vertaling van Michael Hampe en Robert Schnepf (Hrsg) Baruch de Spinoza Ethik in geometrischer Ordnung dargestellt [Akademie Verlag, Berlin, 2006] welke bij Brill in 2011 verscheen als Michael Hampe, Ursula Renz, Robert Schnepf (Eds.). Spinoza's Ethics. A Collective Commentary [Brill, 2011] is de samenstellers van het onderhavige boek ontgaan. Terwijl dat juist een uitgave op 'hun' terrein was.

Om hun boek dat in 2014 uitkwam te plaatsen, wijzen de inleiders erop dat veel over Spinoza's metafysica en epistemologie en politicologie, en nog weinig over het specifiek ethische van de Ethica (delen 3 t/m 5) werd geschreven, terwijl het Spinoza toch vooral daarom ging. Op twee recente uitzonderingen wezen ze: de boeken van LeBuffe's From Bondage to Freedom en Kisner's Spinoza on Human Freedom—the first such books since Bidney's The Psychology and Ethics of Spinoza (1940). Dan schrijven ze: “The present volume, the first anthology in the English language devoted exclusively to Spinoza's ethical theory, aims to contribute to this new body of scholarship and, in doing so, to make further progress toward understanding this neglected but richly rewarding subject.”  

Ik geloof zeker dat ze die belangrijke bijdrage leverden. Ik zal daarop te zijner terugkomen. Nu wijs ik alleen op dit merkwaardige bestaan van twee werelden in de Spinoza-studie - en/of deze misser. Zelfs reviewer Charlie Huenemann op NDPR is dat ontgaan, hoewel hij in zijn laatste alinea een opmerking maakte over de "the collegial approach", maar daarmee had hij iets anders voor. Ja, hijzelf behoort ook tot diezelfde andere wereld.  

Of zou het alleen maar erop duiden dat Brill en Springer echt veel te duur zijn, vergeleken met de prijzen van OUP en CUP? Maar dat is toch betrekkelijk relatief, voor dit boek vraagt OUP ook $99, dus dát kan het ook niet zijn.