Spinoza-twitteraars

Een half jaar geleden, op 5 juni 2012, had ik een blog, waarin ik wees op enige twitteraars (ook: tweeps) die met Spinoza bezig waren of die, hoewel minder eigenlijk, Spinoza in hun naam vermeldden. (Wim Klever begon twee maanden daarna, op 8 augustus met zijn tweets). Ik ging weer eens kijken hoe het daar nu mee stond.

twitter.com/BenedictSpinoza levert Spinoza Quotes; begon daarmee op 29 oktober 2011 en is de actiefste.
Aanvankelijk was de header een afbeelding van Spinoza die ik op internet had gebracht, maar die is inmiddels vervangen door deze links.

Had op 30 dec. 2012 om 18:00 uur 1091 tweets en 722 volgers en drie dagen verder, vandaag, 2 jan 2013 om 10:00 al 1105 quotes en alweer 730 volgers. Hij of zij loopt hard - lijkt iemand die de quotes niet eenvoudig van andere verzamelingen op internet plukt, maar rechtstreeks uit teksten van Spinoza opdiept. 

Opmerkelijk is wel: alleen als het citaat uit de Ethica komt, geeft de tweep (hij of zij) de vindplaats. Maar naar de TP, TTP, TIE en KV wordt alleen met deze afkortingen verwezen en geen hoofdstuk en paragraaf/alinea-nummer meegegeven. Dat is toch een minpuntje.

twitter.com/SpinozaBaruch is een Spaanse tweep die begon op 9 oktober 2009 - doet het kalmer aan: heeft pas 91 tweets, maar wel 2433 volgers! Heeft een heel andere doelstelling: niet om Spinoza-citaten te brengen, maar om onder de naam van Spinoza af en toe zich in een of andere filosofische discussie te mengen, resp. ‘iets filosofisch’ te zeggen. 

twitter.com/WimKlever  begon op 8 augustus 2012 – heeft 151 tweets en 21 volgers

SpinozaSpinoza, Leeuwardentwitter.com/spinozait & twitter.com/EetcafeSpinoza

tellen verder niet mee, gebruiken alleen maar Spinoza's naam en plaatje

Daar ik per ongeluk op 28 maart 2013 i.p.v. een valse reactie (over te verkopen trouwjurken) het blog van 12 januari wiste, breng ik de inhoud die ik op dat moment nog wel voor me had staan, over naar dit blog, zodat ik de informatie vasthoud.
Blog van 12 januari 2013 16:53 uur 

                      

twitter.com/BenedictSpinoza heeft z'n Spinozaplaatje in de kop weer aangepast. Sinds het blog van 2 januari 2013 (toen 1105 tweets en 730 volgers) zijn er heden om 16:40 uur 1159 tweets en 756 volgers. Misschien is het aantal volgers wel gegroeid door dat blog; je weet maar nooit.
Als een net-echte Spinoza volgt de tweep zelf niemand!

Reacties

Tellen mijn tweets dan wel mee? Tot nu toe had ik niet de indruk en was het ook niet mijn bedoeling. Maar ik heb wel plezier in een gedisciplineerde filosofische uitdaging onder invloed van de 'blote Spinoza', mede ter ontmaskering van valse adoratie. Volgers kunnen me gestolen worden, volgelingen hoeven het niet te melden en zullen dat ook niet willen.