Spinoza University - echt nep!

Anderhalf jaar geleden had ik een blog over Spinoza University - Echt? Of spookuniversiteit? Ik heb kort daarop per e-mail nog eens vragen gesteld en een weinig zeggend antwoord gekregen van Cynthia Geboers.

Intussen bleef de website "in bewerking/Site under construction". Dit is nu al vele jaren zo.

Vandaag ontving ik via de bij het weblog behorende e-mail een anoniem berichtje: “spinoza university - dame werkt nu voor newport education group???????????????????????”

Meteen maar weer eens gegoogeld en inderdaad: op LinkedIn is sprake van Cynthia Geboers. Title: Director at Newport Education Group. En in een onderzoeksvoorstel van ene Willem D. Hazenberg uit 2006 alweer, staat genoteerd: Director Newport Benelux: Ms. Cynthia Geboers MBA.

 

In een artikel van Rob Nanninga, hoofdredacteur van Skepter [Jaargang 20, nummer 1, 2007] van de Stichting Skepsis is te lezen over “de Spinoza University, een Nederlandse stichting en postbusuniversiteit die wordt geleid door Cynthia Geboers uit Antwerpen (www.spinozauniversity.com). De stichting is officieel gevestigd op het adres van de Vrije Gemeente. Cynthia beweert dat de universiteit binnenkort zal worden erkend door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie. Op de website staan samenvattingen van de theses van 16 afgestudeerden die nu MBA of MA (in Human Behaviour) achter hun naam zetten.
Cynthia Geboers heeft ook de leiding over de Nederlandstalige afdeling van de Newport International University (NIU). Op de Vlaamse website worden bezoekers verwelkomd met het eerste couplet van het Gaudeamus (www.nub.be). Het is niet goedkoop: een mastergraad kost 6775 euro. De NIU, die 2000 studenten heeft in ruim 20 landen, ligt momenteel onder vuur, want het hoofdkwartier bevindt zich in de staat Wyoming, waar de overheid alle postbusuniversiteiten wil sluiten na vele jaren van laks beleid. We zouden de onfortuinlijke universiteit kunnen adviseren om naar Nederland te komen. Daar is het klimaat een stuk beter.”

Kortom dit alles blijkt intussen ook al tamelijk oud nieuws.

De website van de Newport International University, gevestigd in Antwerpen, brengt ons ook niet verder, dus…

…je kunt wel een naam, een logo en jarenlang een website in de maak hebben, maar wanneer er al jaren niets gebeurt, mag de conclusie wel luiden: Spinoza University – echt nep!

 

In september maakte Minister Plasterk bekend te laten onderzoeken in hoeverre het mogelijk is de aanduiding ‘universiteit’ en ‘university’ voor te behouden aan instellingen die geaccrediteerde opleidingen aanbieden. De resultaten daarvan hoopte hij in december 2009 bekend te maken. Zover ik weet is er nog niets bekend gemaakt.