Spinozabijeenkomst in Paradiso

Foto-impressie van de ter gelegenheid van de 376e geboortedag van Spinoza vandaag in Paradiso te Amsterdam gehouden bijeenkomst, die de Amsterdamse Spinoza Kring tot een jaarlijkse gebeurtenis wil maken. Thema: Vrij zijn, hoe doe je dat?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De sprekers op rij

 

 

 

 

 

 

Vooraan op de rug gezien Frank van Kreuningen, voorzitter van de Amsterdamse Spinoza Kring, vervolgens Rob Hartmans, journalist van de Groene Amsterdammer, was de gespreksleider, Hans Achterhuis, emeritus hoogleraar filosofie aan de Univ Twente, reagerend co-referent, Carolien Gehrels, wethouder kunst en Cultuur van Amsterdam, verzorgde de opening, Jeroen Bartels, oud-docent Westerse Filosofie in de Moderne tijd aan de RijksUniv. Groningen, was de hoofdspreker. 

Carolien Gehrels [lees hier haar openingswoord]

 

Jeroen Bartels

 

 

 

 

 

 

 

 

de hoofdspreker, gaf een globale samenvatting over hoe Descartes en Spinoza, de laatste consequenter dan de eerste, probeerden a.h.w. de gangbare filosofie te ruimen om ruimte te maken voor weten en wetenschap - los van enig openbaringsgeloof. De God van Spinoza werd eventjes genoemd en was weer snel uit beeld; de hoogste kenvorm, de intuïtie, werd niet vermeld en over amor werd íets gezegd, maar zonder 'intellectualis Dei'. Een aangepaste Spinoza werd zo de aanwezigen voorgeschoteld. En op het eind kregen we te horen: we kunnen geen spinozisten worden, dat wil zeggen niet blijven staan bij een denken dat zich tegen de achtergrond van de 17e eeuw situeerde. Kortom...  [lees hier zijn lezing]


 

Hans Achterhuis,

noemde zich geen kenner van Spinoza maar een Spinozafan. Hij benadrukte vooral dat Spinoza (net als Macchiavelli) de mensen wilde bestuderen zoals zij waren in plaats van zoals men zou willen dat zij zouden zijn.  

 

panel-debat

Tijdens dit debat kwam uit de TTP aan de orde dat de staat volgens Spinoza geen macht heeft over de opinies van zijn onderdane. Ook werd een tijdje gesproken over het determinisme bij Spinoza.
Ik wilde deze thema's met elkaar verbinden én proberen wat dichter bij Spinoza's denken te komen en vroeg of het niet tevens Spinoza's opvatting was dat ook de mensen (de onderdanen) zelf geen macht hadden over hun meningen.
Aan het antwoord (waarvolgens wijzelf keuzen konden maken en ons standpunt konden bepalen) merkte ik dat dit panel ons niet dichter bij Spinoza ging brengen.

 

Door Coolpolitics verzorgd programma over ‘De kunst van het provoceren’ 

Mime/theater- en muziekcollectief PIPS:lab. sloot de middag af.

Reacties

En was het interessant. Ik heb bv Achterhuis nog nooit over Spinoza gehoord en nu is het een fan. Ben benieuwd in welk opzicht.

Ook gegrepen via het werk van J. Israel?

gr,

Rene

Ik volsta vooralsnog met foto's en wqs niet voornemens een inhoudelijk verslag te maken. Het was bedoeld voor een algemeen publiek en wel een beetje interessant.
[Nee, Israel kwam niet aan de orde].
Ik ben nu te moe. Zal er morgenmiddag nog even over nadenken of ik er toch nog enige meer inhoudelijke punten aan toe voeg.

Slaap lekker!

Ik moet natuurlijk gewoon zelf naar zo'n bijeenkomst gaan. (maar ja, 3 van mijn kinderen moesten wedstrijdzwemmen, en daar moet je dan gewoon bij aanwezig zijn. Het is niet anders. Gelukkig is daar nog jouw blog!).

Gr,

Rene

Ik heb vandaag toch nog enige inhoudelijke notities bij deze dag geplaatst.