Spinozadag 2008: Vrij zijn, hoe doe je dat?

"Nieuwsbrief Amsterdamse Spinoza Kring 17 oktober 2008" Daar ook het blog hierover verdwenen is en nog niet in het archief van oktober terug te vinden is, neem ik deze informatie nog eens op, want ik vind dat bezoekers van dit weblog gewezen moeten worden op de 

                  Spinozadag 2008: Vrij zijn, hoe doe je dat?

[Paradiso Amsterdam - van hier]
De betekenis van Spinoza's filosofie in de 21ste eeuw
Op zondag 23 november 2008 viert de Amsterdamse Spinoza Kring feest! Samen met Paradiso en Amsterdam Wereldboekenstad vieren we de 376ste geboortedag van Spinoza onder het motto Vrij zijn, hoe doe je dat?
Een dag vol boeiende sprekers, levendige debatten en uitdagende optredens.

 

De dag wordt geopend door Carolien Gehrels, wethouder kunst en cultuur van Amsterdam. Daarna volgt een lezing van Jeroen Bartels (oud-docent Westerse filosofie in de Moderne tijd aan de Rijksuniversiteit Groningen) over vrijheid van meningsuiting. Hans Achterhuis (emeritus hoogleraar Filosofie aan de Universiteit Twente) zal op zijn lezing reageren. Hierna kan het publiek in debat gaan met de drie genoemde sprekers. Het ochtendgedeelte zal geleid worden door Rob Hartmans (journalist bij De Groene Amsterdammer).
Na de pauze volgt een door Coolpolitics georganiseerd publieksdebat met politici, kunstenaars en journalisten over de aard en de uitkomsten van het debat dat in Nederland over de vrijheid van meningsuiting wordt gevoerd (de exacte lijst met deelnemende politici, kunstenaars en journalisten volgt nog).
De Spinozadag 2008 wordt afgesloten met een optreden van mime/theater- en muziekcollectief PIPS:lab.
De Spinozadag 2008 vindt plaats in Paradiso, Amsterdam, en duurt van 11.00 tot circa 15.30 uur. Alle informatie vindt u op onze website onder Nieuws > Spinozadag 2008. U kunt ook hier klikken.

____________________________

Nadat ik bovenstaand eerdere blog weer had gereconstrueerd, kwam ik bij google m'n oude blog nog tegen. Daaruit neem ik het volgende over:

Datum: Zondag 23 november 2008
Tijdstip: 11.00 - 15.30 uur
Plaats: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Toegang: € 10; jongeren en studenten € 5

Programma

Zaal open:                   10.30 uur

Aanvang:                     11.00 uur

11.00                           Opening door Carolien Gehrels, wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam

11.05                           Lezing door Jeroen Bartels, oud-docent Westerse filosofie in de Moderne tijd aan de Rijksuniversiteit Groningen, over vrijheid van meningsuiting

11.50                           Reactie op lezing van Bartels door co-referent Hans Achterhuis, emeritus hoogleraar Filosofie aan de Universiteit Twente.

12.05                           Debat Jeroen Bartels, Hans Achterhuis en Carolien Gehrels met het publiek. Gespreksleider Rob Hartmans, journalist bij De Groene Amsterdammer

12.30                           Lunchpauze. Tijdens de pauze zal in Paradiso een eenvoudige lunch te koop zijn.

13.30                           Debat verzorgd door Coolpolitics. Politici, kunstenaars en journalisten gaan in debat met het publiek over de aard en de uitkomsten van het debat dat in Nederland over de vrijheid van meningsuiting wordt gevoerd

14.30                           Performance door mime/theater- en muziekcollectief PIPS:lab. Hierin wordt een multimediale terugblik gegeven op de Spinozadag.

15.00                           Afsluiting

De namen van de deelnemers aan het middagdebat worden nog bekendgemaakt.

Programma onder voorbehoud van wijzigingen. [zie de website]

Ik ben benieuwd of Hans Achterhuis zich inmiddels enigszins in Spinoza heeft verdiept. Toen hem in 2003 (dat was toen de eerste keer) de Pierre Bayle-prijs voor algemene cultuurkritiek werd uitgereikt, gaf hij eerlijk toe nog nooit van Bayle te hebben gehoord!

Iets heb ik gevonden: een interview met hem bij zijn afscheid als hoogleraar; daarin zegt hij iets over Spinoza. Niet in het interview in Trouw bij zijn afscheid, getiteld 'Ik denk graag tegen mezelf in'  
Wel heeft hij in 'De erfenis van de Utopie' [eindexamencahier voor HAVO vanaf 2007] iets gezegd over Spinoza's afwijzen van utopieën als hersenschimmen - waar hij dan weer kritiek op heeft.