[Hersteld] Spinozaportret toegeschreven aan Joaquin Sorolla

Teruggehaald uit het cachegeheugen van Google, nadat blogse.nl alle blogs van 2½ maand gewist had.

Spinozaportret toegeschreven aan Joaquin Sorolla

Het volgende nieuws is een maand oud en is voor Spinoza-geïnteresseerde van gering belang. Toch neem ik het hier op. Op 17 juli werd naar buiten gebracht dat een naam verbonden kon worden aan een tot dan toe door een onbekende schilder vervaardigd portret van Spinoza.

 

Vlnr: directeur van het Museo Sorolla, Florencio-Santa Ana, secretaris van de Stichting Simarro, Javier Campos, het hoofd van de Beheerseenheid van het artistieke erfgoed van de UCM, Julia Iringoyen, en de rector magnificus van de Universidad Complutense, Carlos Berzosa, tijdens de presentatie van het portret van de filosoof Spinoza, dat tot heden als ‘anonymous’ in de Foundation van het UCM vermeld stond en dat nu door Julia Iringoyen wordt toegeschreven aan de Spaanse schilder Joaquin Sorolla. Het wordt gepresenteerd tijdens de zomercursussen die in El Escorial te Madrid worden gegeven. [van hier]

Over de gelijkenis van Spinoza zegt deze afbeelding niets – het is hoe dan ook een kopie van een kopie (een XVIIIe eeuwse Hollandse). En of die nu door een bekende of anonieme schilder is vervaardigd, Spinoza leren we er niet meer door kennen. Wel kan het iets zeggen over de interesse in Spinoza.

Maar voor kenners van het werk van Sorolla is het wel relevant. Er zijn op internet dan ook vooral spaanse hits te vinden. Sommigen hebben nogal moeite om deze schilder met zijn heldere, vaak speelse toets te herkennen in dit donkere portret. Maar de studie van de gebruikte pigmenten en andere technische details schijnen de toeschrijving te ondersteunen. De directeur van het Museo Sorolla Madrid, Florencio-Santa Ana, heeft de toeschrijving al geautoriseerd. De familie van de schilder heeft terughoudend gereageerd en vindt het opmerkelijk dat er op het schilderij helemaal geen teken is achtergelaten van de schilder, wat niet zijn gewoonte zou zijn geweest.

Het schilderij bevond zich in de nalatenschap van medicus Luis Simarro dat nu in het bezit is van de Universiteit Complutense. De veronderstelling die nu wordt nagezocht is dat deze Simarro misschien geïnteresseerd was in Spinoza en dit schilderij had besteld. Of wellicht was de schilder zelf een Spinoza-fan. Maar ook daarover schijnt weinig of niets bekend te zijn. 

Zie verder hier en hier

aanvulling 21 augustus 2011 

                 Still van dit filmpje over Spinoza op Youtube.