Spinijntje / Spinoza Miffy van Saskia Pfaeltzer

Saskia Pfaeltzer, in onze kringen bekend van het boek dat zij samen met Erik Bindervoet maakte, Spinoza’s achtbaan [cf. blog], creëerde een kunstwerk, waarin zij “twee Nederlandse iconen” tot één beeld maakte: Nijntje en Spinoza werden Spinijntje – en in ‘t Engels Spinoza Miffy. En zie, niet ver van mij vandaan, in de tuinen van Chateau St Gerlach (zoals ze Kasteel St. Gerlach in Houthem, Limburg het liefst noemen) staat dit Spinoza-beeld van haar! Bob Hoekstra, lid van de Spinoza Kring Limburg, stuurde mij deze foto’s toe die zijn vrouw, Marga Smit, maakte. Uiteraard plaats ik ze meteen in dit blog. Met dank aan de maaksters (van beeld en foto).


                               bovenstaande foto's © Marga Smit

Het kunstwerk maakt deel uit van de "nijntje art parade" die in samenwerking met UNICEF is opgezet vanwege het feit dat Nijntje dit jaar 60 jaar bestaat. Een project dat recht wil doen aan nijntje, haar bedenker, én haar kleine en grote bewonderaars wereldwijd. Zie de website nijntjeartparade.nl en aldaar de pagina over Saskia Pfaeltzer.

De 60 beelden van 45 kunstenaars zijn t/m 30 september in Nederland te bewonderen. Daarnaast zijn er 15 beelden t/m eind 2016 in Japan te zien.

Vrijdag 13 maart 2015 werd het beeld (het 11de in de reeks) bij Château St. Gerlach onthuld door Marja Kerkhof, Managing Director van Mercis (bedrijf dat belangen behartigt van Dick Bruna) en Camille Oostwegel. [Cf. en cf. blog  Saskia Pfaeltzer]

 

                   [foto van nijntje.nl/60-jaar-nijntje]

"Kasteel St. Gerlach en de St. Gerlachuskerk zijn een waar begrip in Houthem St. Gerlach. Schitterende fresco's zijn tegenwoordig nog te bewonderen. Ook treffen we hier oude Limburgse hoeves aan. De tuinen rond Château St. Gerlach zijn vrij toegankelijk,” aldus de VVV [cf.]

Replica's te koop 
NB. 25 cm grote  replica's van de meeste beelden zijn à €60 te koop in de webshop van nijntjeartparade.nl - ook van het beeld van Saskia Pfaeltzer. Althans in de maand juni, waarin nijntje op de 21e 60 jaar wordt; daarna kosten de beeldjes weer €79,95 (want nijntje was en blijft altijd in de eerste plaats handel).

Wie liever het origineel bezit, krijgt de kans aan het eind van de "nijntje art parade", want dan worden alle 60 beelden geveild voor een goed doel. [Dit was te lezen in het Regionieuws van DeLimburger]  

Al eerder was Saskia Pfaeltzer met Spinoza bezig; zie het blog "Spinozabeeldjes van Saskia Pfaeltzer." En zie deze foto van haar bord van Spinoza en zijn kring (dat ik al eens als illustratie gebruikte bij een blog over onze SKL].