Spinozalens 2010 toegekend aan Richard Sennett

Het persbericht van 14 december 2009 van de Stichting Internationale Spinozaprijs was mij tot heden ontgaan, maar het is zeker nog niet te laat ermee te komen, want de prijs zal pas op Spinoza’s komende geboortedag worden uitgereikt.

De zesde Spinozalens is toegekend aan de gerenommeerde Amerikaanse socioloog Richard Sennett. De Spinozalens is een tweejaarlijkse internationale onderscheiding. De prijsuitreiking vindt plaats op de geboortedag van Spinoza, woensdag 24 november 2010, in de Nieuwe Kerk te s-Gravenhage.

            

De jury, bestaande uit filosofen en wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen, kent de Spinozalens toe aan een vermaard denker over ethiek en samenleving. De onderscheiding heeft als doel het debat over ethiek en moraal te stimuleren. De prijs bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 10 duizend euro. Ter gelegenheid van de toekenning verschijnt een boek, dat het werk van de laureaat introduceert. De jury roemt het werk van Sennett, die hedendaagse thema’s als individualisering, gebrek aan oriëntatie en machteloosheid van het moderne individu weet te vertalen in boeken die leesbaar zijn voor een groot publiek. Hij richt zich op de oppervlakkigheid en instabiliteit van relaties, en de omgang met macht. Vooral zijn vroege werk vertoont een sterke band met Chicago, de stad waarin hij werd geboren en opgroeide in de beruchte ‘projects’. Door de grote actualiteit van de thema's die hij behandelt en de toegankelijke schrijfstijl werden zijn boeken bestsellers. Veel van zijn werk is in het Nederlands vertaald. Sennett schreef onder meer The Craftsman (2008), The Culture of the New Capitalism, Yale (2006), en Respect in a World of Inequality (2003). In zijn beschouwingen over de financiele crisis legt Sennett de beperkingen bloot van marktdenken en de meritocratie. In zijn visie moet het falen van het marktdenken tot het inzicht leiden dat publieke sectoren als onderwijs en zorg niet kunnen worden bestuurd alsof het banken zijn.

De Spinozalens werd in 1999 voor het eerst uitgereikt en staat onder auspiciën van de Stichting Internationale Spinozaprijs, gevestigd te Amsterdam. Voorgaande laureaten zijn Edward Said, Avishai Margalit, Tzvetan Todorov, Donna Dickenson en Michael Walzer. [van spinozalens.nl]

                                                 * * *

Correctie 27 januari

In het bericht had ik een afbeelding opgenomen van de sculptuur van beeldend kunstenaar Joseph Semah dat eerder bij het bedrag als 'Spinozalens' aan de winnaar werd aangeboden.

Vandaag bereikte mij het bericht van Annechien Visser van de Spinozalens: "Met ingang van dit jaar ontvangt de laureaat een andere sculptuur en is de prijs gesteld op € 10.000."

Uiteraard voldoe ik aan het verzoek om het blog aan te passen en de afbeelding van de sculptuur hier weg te halen. Hier in een eerder blog is hij nog te zien is. Waarom de initiatiefnemers een andere sculptuur wilden, werd er niet bij verteld, maar ik kan me voorstellen dat men er moeite mee had. De verbeelde "schaapshersens in brons met een oog en oogzenuw van glas"... het zal sommigen een draaiende maag hebben bezorgd. 

Vroeger was het bedrag bij de prijs €25.000. Ik ben benieuwd of we in de toekomst de nieuwe sculptuur op de website van de Spinozalens te zien krijgen.