Spinoza's eigen lettertype (font)

Ook dit beschouw ik als een soort van Spinozakunst, waaraan ik op dit weblog graag aandacht besteed: Max Phillips ontwikkelde naar eigen zeggen in een periode van 11 jaar een letterbeeld (font, typeface) dat hij in 2011 naar buiten en in de verkoop bracht. Hem stond als doel voornamelijk leesbaarheid voor ogen. Hij noemde zijn lettertype naar de "17th century rationalist and lens-grinder Baruch Spinoza, a man whose job it was to help people see clearly." Het werd een hele FF Spinoza Family, waarvan ik twee voorbeelden naar dit blog haal. Zie hier een review van dit lettertype. En lees deze typering van de FF Spinoza Family:

"The family is meant as an elegant workhorse, a classic text family with just enough individual character to hold its own in display sizes. It was inspired by mid-century German book faces like Trump Mediaeval and Aldus, and by the types of Nicolas Kis. The forms are narrow and economical, with open counters. The line is firm and distinct. It has strong thick strokes and serifs to help it grip the page. Its intended virtues are firmness, clarity and modesty. [Cf.]

Wat zou het mooi zijn als er een boek van of over Spinoza werd uitgegeven in zijn eigen FF Spinoza.

Ik vind het nog niet zo eenvoudig om het preciese verschil te zien tussen de vele tientallen lettertypen die er bestaan. Het is niet zo schreefloos als de Helvetica en de Calibri, maar iets minder geschreefd dan de Times en de Garamond. Van de laatste geeik ik enige voorbeelden:

 

Ik type aan mijn pc het liefst in deze laatste letter, de Calibri. En het standaard lettertype waarin deze blogs i.h.a. worden geschreven, is in de Trebuchet, ontworpen in 1996 door Vincent Connare voor Microsoft.

 

 Voorbeelden en meer informatie op www.identifont.com/