Spinoza's godsbeeld in Jip en Janneke?

Kort geleden had De Pers een bericht onder deze kop: Spinoza’s godsbeeld zit verstopt in de boeken van Jip en Janneke.

Volgens literatuurwetenschapper Piet Mooren is er sprake van een onbekende god in Jip en Janneke. ‘Het is de god van de schepping en de natuur in al zijn facetten.’

Als dit een juist citaat is van deze literatuurwetenschapper dan wordt al direct duidelijk dat hij weinig kaas gegeten heeft van Spinoza's God - "god van de schepping..." 

Spinoza?s godsbeeld zit verstopt in de boeken van Jip en Janneke 

De Pers schrijft:
Het godsbeeld van Spinoza, die god gelijkstelt aan de natuur, is volgens Mooren duidelijk aanwezig in Schmidts kinderboeken. ‘In de verhalen kom je de god als schepping ten volle tegen. Jip en Janneke zijn een heel ontdekkend duo, altijd in de natuur. Al staat nergens geschreven dat alles één is in god en natuur, toch lijken beide kleuters vanuit dit intuïtieve besef te leven. Als je de verhalen met die bril bekijkt kom je er goed mee weg’, zegt Mooren. Bewijzen dat Schmidt inderdaad beïnvloed was door Spinoza is volgens hem erg lastig. ‘Maar Schmidt heeft zelf geschreven over haar vaders boekenkast die vol zou staan met filosofen. Je zou dus naar de preken van haar vader moeten kijken of hij ook beïnvloed is geweest door Spinoza.’

Ja, zo kun je van alles verzinnen.
Trouw had onlangs een artikel over kindertheologie. Misschien is dit ook zoiets?  

Of heeft het meer ermee te maken dat Spinoza, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt iconen van Amsterdam Wereldboekenstad gemaakt zijn? Zouden ze daarom verder aan elkaar moeten worden gelinkt? Zal wellicht straks ook nog blijken dat Anne Frank al jong Spinoza bestudeerde? Ze hebben al wel gemeen dat ze alle drie voorkomen in de Canon van Nederland.

 

JipenjannekespinozaAanvulling 21 maart 2009 

Beluister hier het  nieuwsitem op RTLnieuws

Aanvulling 6 juni 2008
Een verband tussen Anne Frank en Benedictus de Spinoza ís te leggen. Zie deze opmerking van een lezer bij een boek van Theun de Vries over Spinoza, die ik hier bij Amazon aantrof: "Wie eine frühe Vorstufe der Amsterdamerin Anne Frank versteckte sich Spinoza fortan zumeist in kleinen Grabkammern von Zimmern, verlor den Reichtum seines Familiengeschäftes, wurde von Freunden heimlich unterstützt, verdiente sich sein Zubrot durch Schleifen optischer Gläser [frühe Todesursache: Glas-Staub in der Lunge]- und schrieb beharrlich und lästig weiter, von der Richtigkeit seines Denkens überzeugt, - allerdings anonym.