Stad van Spinoza

Op mijn speurtochten op het wereldwijde web naar zaken van Spinoza, kwam ik ook wel verwijzingen naar Stad van Spinoza op Hyves tegen, maar ik negeerde die telkens.

Nu neem ik het bestaan ervan toch maar eens op in dit weblog.

Vanavond schijnt er weer een Stad van Spinoza feest te zijn in de Sugar Factory.

8 nov flyer voorkant .jpg

Op de betreffende Hyvespagina is te lezen

SugarFactory's 'Most Promising Night' award winnaar geeft weer een feestje!! Eerst gaven we leven, toen gaven we liefde, nu geven we vrijheid. Vrijheid van geloof, vrijheid van lot en vrijheid van tijd. De mens kent bij Spinoza geen hogere, door God of de natuur ingegeven, bestemming. Daarom komen we deze avond samen om een krachtig front te vormen, om alles buiten onze directe bereik achter ons te laten, om tijd te stoppen en om te genieten in de universele krachten hier op aarde: leven, liefde en muziek!!

Het beste beeld van waar het om gaat vinden we op YouTube onder de titel

Stad van Spinoza

Ik weet niet of ze Spinoza helemaal begrepen hebben. Maar vanwege deze decente ontspanning zou Spinoza, denk ik, niet veel bezwaar hebben gemaakt dat zijn naam hieraan verbonden wordt. Misschien komt daarbij stelling 38 uit deel IV van de Ethica voor de geest (in de vertaling van Henri Krop):

"Nuttig is een zaak die het menselijk lichaam in zo een toestand brengt, dat het op veel manieren kan worden aangedaan, of het beter in staat stelt om uitwendige lichamen op veel manieren aan te doen en naarmate een zaak het lichaam beter in staat stelt om op vele manieren te worden aangedaan en andere lichamen op vele manieren aan te doen, is het nuttiger. Schadelijk is daarentegen een zaak die het lichaam hiertoe minder geschikt maakt."