Tentoonstelling Spinoza Amsterdammer reist verder

Van  1 mei t/m 30 juni '09 weer een Tentoonstelling Spinoza en Amsterdam, nu in de Bibliotheek Bijlmer (Amsterdam Zuidoost)

Spinoza en Amsterdam[van uitburo]

In de aankondiging:

"Baruch de Spinoza was de grootste filosoof uit de Nederlandse geschiedenis. Hij kon zijn destijds tegendraadse filosofie slechts verkondigen doordat Amsterdam ook toen een vrijplaats van het woord was. Spinoza was wat we nu zouden noemen een tweede generatie allochtoon, geboren uit joods-portugese ouders, in de buurt van het Waterlooplein. Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij radicale gedachten die hem in conflict brachten met de joodse gemeenschap. In de synagoge werd een vreselijke banvloek over hem uitgesproken. Spinoza studeerde, ontwikkelde zijn revolutionaire gedachten en schreef aan zijn boeken. Die boeken stempelden hem tot een radicaal wijsgeer die, wegens verondersteld atheïsme, werd bewonderd èn verguisd. Zijn gedachten hebben velen na hem geïnspireerd en blijken ook in de huidige tijd nog verbazend actueel."

Er staat niet bij of deze tentoonstelling verband houdt met het Bijlmer Spinoza Festival, maar dat lijkt me wel. Er staat ook niet bij of dit ongeveer dezelfde tentoonstelling is die eerder in de centrale biblitotheek en daar in het De Pintohuis was, maar ook dat zal waarschijnlijk wel het geval zijn.