Terugblikje op de boekpresentatie van de door Jan Knol hertaalde KV

Toch nog even een terugblikje op de boekpresentatie van afgelopen dinsdag 19 april 2011, die de Wereldbibliotheek had georganiseerd om de hertaling van de "Korte verhandeling over God, de mens en zijn geluk" door Jan Knol te promoten.

Ik had iemand gevraagd om mij zo mogelijk een paar fotootjes van de gebeurtenis te bezorgen. De fotootjes zijn niet erg goed - toch hebben we er een bescheiden impressie van de "gebeurtenis" mee. 

Koen van Gulik, directeur van Uitgeverij Wereldbibliotheek, sprak een welkomstwoord in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. 

Hier heeft Jan Knol een exemplaar van het boek overhandigd gekregen.  

 

 

 

 

Jan Knol sprak vervolgens over Spinoza en de vrije wil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens hield Wiep van Bunge, voorzitter van Vereniging Het Spinozahuis, een inleiding over De jonge Spinoza.

 

 

  
                    Ook de fotograaf werd in een foto gevangen...

Aanvulling. Op 25 april 2011 ontving ik via e-mail de volgende tekst

Stan Verdult had mij gevraagd foto's te maken van de Boekpresentatie van Jan Knol, ik heb dat graag gedaan, met mijn IPhone, ik dacht dat Stan op één of andere manier aan info zou komen over de bijeenkomst, maar dat bleek niet zo te zijn, zodat ik alsnog even een klein (wat gekleurd) verslagje geef.
 
De boekpresentatie waarvoor de Wereld Bibliotheek en Het Spinozahuis ons hadden uitgenodigd, was een boekpresentatie zonder boek, dat vond ik heel merkwaardig. 4 Weken geleden kon ik de KV al kopen bij de Vereniging, maar ik had me voorgenomen het boekje aan te schaffen in aanwezigheid van Jan Knol, uiteraard om dan vervolgens zijn handtekening daar in te krijgen.
Als verkoop niet is toegestaan in dat gebouw, waarom dan niet uitgeweken naar een andere gelegenheid? Moest de presentatie in de Universiteits Aula status geven? En moest Jan Knol daarom zo'n lange speech houden over de Vrije Wil? En moest vervolgens Wiep van Bunge daarom zo'n geleerd betoog houden? Ik begreep niet wat dat betoog te maken had met de Korte Verhandeling. Ik begreep ook niet waarom Wiep niet iets zei over de kwaliteit van de Hertaling; van de Spinozadeskundige en Voorzitter van de Het Spinozahuis zou ik dat bijzonder op prijs hebben gesteld.
Bovendien vind ik het zeer prijzenswaardig van Jan Knol, dat hij een hertaling heeft gemaakt van een lastig te lezen jeugdwerk van Spinoza, waardoor het nu voor een breed publiek toegankelijk is geworden, temeer omdat het zo rijkelijk van noten is voorzien.
De bijeenkomst werd overigens goed bezocht, wat duidelijk maakt dat Jan Knol ondertussen al een redelijk groot publiek bereikt.

Frank van Kreuningen

Hier de cover van de aanleiding van de bijeenkomst: de door Jan hertaalde en bezorgde "Korte verhandeling over God, de mens en zijn geluk."

Voor mijn bespreking van dit wat alle aspecten betreft fraai verzorgde boekje [zie hier].

Reacties

Bedankt Frank voor deze informatie aanvulling én je commentaar. Het blogje krijgt er meer betekenis door. Het is altijd nuttig als organisatoren iets horen vanuit degenen die naar de bijeenkomst waren genodigd.