Tijdschrift De zeventiende eeuw gedigitaliseerd

Eerder deze maand bracht de DBNL het nieuws dat de jaargangen van het tijdschrift De zeventiende eeuw, van de gelijknamige werkgroep, zijn digitaliseerd en op de website van de DBNL geplaatst.

Het gaat om de jaargangen 2 (1986) t/m 6 toen De zeventiende eeuw werd uitgegeven door Sub Rosa te Lettele en de jaargangen 7 (1991) t/m 23 (2007) toen het werd uitgegeven door Uitgeverij Verloren te Hilversum. De 1e jg en de laatste twee en de lopende jaargangen staan er nog niet. Ik wist al ruim een jaar dat uitgeverij Verloren het plan had de artikelen op internet beschikbaar te stellen. Daarvoor is dus deze prima weg gevonden.

Overigens zijn nog alleen de inhoudsopgaven en een beperkt aantal artikelen toegankelijk. Bij de meeste artikelen verschijnt het bericht: "De DBNL is er tot nu toe niet in geslaagd de rechthebbende(n) op deze tekst te achterhalen. De DBNL houdt zich aanbevolen voor alle mogelijke adresinformatie over de rechthebbende(n)."

Voor Spinoza-geïnteresseerden is het uiteraard ook nuttig meer over de 17e eeuw te weten te komen. Het accent van het tijdschrift ligt op letteren en kunst en enigszins (kerk)geschiedenis. Spinoza komt er maar bekaaid vanaf. Twee artikelen slechts gaan over Spinoza, TWEE! Beide van de hand van Wim Klever.

Ÿ Insignis opticus. Spinoza in de geschiedenis van de optica (in jg 6)

Ÿ Hoe men wijs wordt. Een gespannen doch vruchtbare relatie tussen Spinoza en Bouwmeester in het licht van een nieuw document (in jg 21)

En dan nog deze, waarin Spinoza onderwerp van debat is:

Ÿ Spinozisme in het geding tussen Hulsius, Braunius en Bernoullius. Een Gronings debat anno 1702. Wim Klever (in jg 16)

Totaal drie dus. Deze artikelen zijn echter nog niet toegankelijk gemaakt. Ik heb de redactie het e-mail-adres van Wim Klever gegeven, opdat de publicatie geregeld kan worden. Een digitale tekst-publicatie is toch beter dan de scans die nu op benedictusdespinoza.nl te kijk staan [Insignis opticus & Hoe men wijs wordt]

Behalve dit beperkte aantal Spinoza-artikelen staan er in de rubriek 'Signalementen' af en toe besprekingen van verschenen boeken, o.a. over Spinoza. Sommige signalementen zijn nog niet vrijgegeven. Zo besprak Marijke Spies in jg 9 Franciscus van den Enden, Vrije Politijke Stellingen. Met een inleiding van Wim Klever [Amsterdam: Wereldbibliotheek, 1992] [hier]; H.A. Krop besprak in jg 13 A.C.M. Roothaan. Vroomheid, vrede, vrijheid. Een interpretatie van Spinoza's Tractatus Theologico-Politicus [Assen, Van Gorcum, 1996]  en in dezelfde jg besprak Th. Verbeek: W. Klever. Mannen rond Spinoza (1650-1700). Presentatie van een emanciperende generatie [Hilversum, Verloren, 1997]. HIj verzint er de typering "Klevers panspinozisme."  [Hier]