Toemaar: een nieuw Spinoza-blog

Gisteren las ik in dagblad Trouw over het initiatief dat leidde tot de blog-faciliteit god-blog.nl, waarop iedereen werd uitgenodigd een blog te starten.

Ik kreeg meteen het idee om naast dit weblog spinoza.blogse.nl, waarmee ik op de oude voet wil doorgaan, een tweede weblog te starten, http://spinoza.god-blog.nl/, met de volgende bedoelingen:

[1] Het leek me wel nuttig dat tussen de blogs die bij die blog-provider vooral over de christelijke transcendente God zullen gaan, er ook een is dat gewijd is aan de immanente god, zoals Spinoza die ‘gezien’ heeft.

[2] Een tweede motief is: juist die dag ontving ik het boek van Christof Ellsiepen, Anschauung des Universums und Scientia Intuitiva. Die spinozistischen Grundlagen von Schleiermachers früher Religionstheorie (Walter de Gruyter, Berlin/New York, 2006). Een behoorlijk dikke pil - fraai uitgegeven. Ik stel mij voor daaruit af en toe een stukje te lezen en daarover op dat nieuwe blog dan iets te schrijven – een samenvatting, een vraag, een commentaar, een associatie e.d. Ik wil me zo dwingen regelmatig met dit boek bezig te zijn en over mijn leeservaring te communiceren. Dat is toch een iets andere aanpak dan hier op spinoza.blogse.nl
Ik ben er vandaag meteen aan begonnen.