Ton de Kruyf, componist van Spinoza Opera, op 1 februari 2012 overleden

Ton de KruyfVandaag is door het Muziek Centrum Nederland bekend gemaakt dat op 1 februari jongstleden de Nederlandse componist Ton de Kruyf op 74-jarige leeftijd is overleden. Zijn dood kwam onverwacht, terwijl hij werkte aan zijn componeertafel. De Kruyf schreef talrijke liederen, koorwerken en opera's - veel ervan in opdracht. Met de opera Spinoza werd in 1971 het Holland Festival geopend. In deze opera, met libretto van Dimitri Frenkl Frank, figureert Rembrandt als een tegenhanger van de filosoof Spinoza.

Op 3 mei 2008 bracht ik een uitgebreid blog over deze Spinoza Opera; sindsdien heb ik dat met gegevens en foto's aangevuld.

Ton de Kruyf werd geboren in 1937 in Leerdam. Hij studeerde viool en piano en volgde compositiecursussen in het Duitse Darmstadt, waar hij het werk van Bruno Maderna, Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen en György Ligeti leerde kennen. Voorts studeerde hij compositie bij Wolfgang Fortner in Heidelberg en nam hij deel aan de Internationale Ferienkurse te Darmstadt en de Internationale Gaudeamus Muziekweken in Bilthoven.

Andere bekende composities van De Kruyf zijn de koorsymfonie Ode to the west wind (1978) en de radiofonische opera’s Quauhquauhtinchan in den vreemde (1971) en Since, on a quiet night (1980). Veel van zijn werk werd, vanaf Töne aus der Ferne (1967), uitgevoerd tijdens de festivals van de International Society for Contemporary Music. Canti e capricci (1984, voor cello en kamerorkest) werd geschreven voor het Nederlands Kamer Orkest.

             
                 In Memoriam in Trouw van 13 februari 2010
                         [klik op afbeelding om te vergroten
                         op bevel namens Trouw verwijderd]

Amstel Quartet speelt Ton de Kruyf's 'Sphynx'

Bronnen

Muziek Centrum Nederland
Donemus
Muziek Encyclopedie
NRC Handelsblad - de Volkskrant

Reacties

De foto die hierbij afgebeeld is, is niet van mijn broer Ton de Kruijf,
maar van Carlos Kleiber.

Graag rectificatie / reactie. Hanny de Kruijf-hannnydk@planet.nl

@ Mevr. Hanny de Kruijf,
nog gecondoleerd met het overlijden van uw broer.
Bedankt voor uw reactie. Met excuses voor de foute foto. Ik heb meteen de oorspronkelijke foto die ik ook in een eerder blog had, weer teruggeplaatst. De kennelijk foute foto had ik overgenomen uit dagblad Trouw. Ik heb hem inmiddels weer verwijderd.

Dank je wel Stan voor deze herinnering aan Ton.

Hopelijk worden zijn composities nog vaak uitgevoerd.

Hartelijke groet,

Paul Donker Duyvis