TTP - one of the jewels in our collection…

Zie hier een aardig initiatief van een bibliothecaris om een aantal oude boeken uit een goed gevulde bibliotheek te presenteren. Wie is hij en van welk instituut? Het wordt niet vermeld. Maar bij verder zoeken blijkt hij dr. César Merchan-Hamann te zijn, deputy librarian van de Leopold Muller Memorial Library in het Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies.

Via deze link kan men die vier presentaties bekijken.

Trots laat hij in onderstaande video zien “one of the jewels in our collection… Baruch Spinoza’s Tractatus theologico-politicus”, in een Franse vertaling, verheimelijkt door een fake titelpagina.

 

Reacties

Het betreft hier Dr César Merchan-Hamann van de Leopold Muller Library (Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies
Yarnton Manor). Te vinden op: http://www.ochjs.ac.uk/mullerlibrary/digital_library/Coppenhagen_Video%20/videos.html

Bedankt Mark, ik had het bij verder zoeken ook ontdekt. Mijn aanvulling met deze informatie ging gelijkop met deze reactie die ik daarna zag.

NB:

Toevalligerwijs stuit ik zojuist tijdens het lezen van Jonathan Israels' Radical Enlightenment op een afbeelding van deze Franse vertaling (zie pp. 203-4).

NB:

Toevalligerwijs stuit ik zojuist tijdens het lezen van Jonathan Israels' Radical Enlightenment op een afbeelding van deze Franse vertaling (zie pp. 203-4).

Dank.
In de Nederlandse vertaling, "Radicale Verlichting", staan de afbeeldingen op blz. 334. Het onderschrift luidt, foutief: "De gefingeerde titelpagina's van twee van de Franse vertalingen van de Tractatus." Zoals de video laat zien betrof het één vertaling met twee fake titelpagina's.
Maar Jonathan Israel citeert in Radical Enlightenment p. 303 ene Charles Levier, de in Den Haag actieve Spaanse publicist, volgens wie er ook exemplaren op de markt zijn gebracht met apart en alleen die tweede gefingeerde titelpagina. Daar is sprake van drie versies.

Ik zag dat de Univ. van Groningen drie jaar geleden een exemplaar ontving van deze uitgave: Benedictus de Spinoza, Reflexions curieuses d’un Esprit des-interessé sur les matières les plus importantes au salut, : tant public que particulier. A Cologne, chez Claude Emanuel, 1678.

Het betreft hier een werk met een fictieve titel van de eerste Franse vertaling door Gabriel de Saint-Glain van de Tractatus theologico-politicus van Spinoza. Daarbij wordt niets over een tweede titelpagina gezegd.

Wie de titel ingeeft vindt scans van het boek - een PDF van 622 pagina's