Twee visies op de politiek-filosofische achtergrond van Spinoza's politieke filosofie

Vandaag brachten Sonja Lavaert en Wim Klever teksten die zij recent schreven naar academia.edu.

Ik noem deze twee van Sonja Lavaert [cf. academia.edu]:

“Radical Enlightenment, Enlightened Subversion and Spinoza;” haar bijdrage aan de conferentie "The Radical Enlightenment: The Big Picture and its Details” die in mei 2013 aan de Vrije Universiteit van Brussel werd gehouden. De bijdragen verschenen in Philosophica 89 (2014), cf. Introduction van Steffen Ducheyne & Wim Van Moer [PDF]

Zij laat zien dat Spinoza’s radicalisme en dat van de zijnen, gevoed werd door de politieke filosofie van Machiavelli, waarvoor toen recent weer belangstelling was ontstaan. Vooral geeft zij aandacht aan de rol van het begrip ‘multitudo’ dat bij beide denkers een belangrijke rol vervulde.

Daarnaast bracht ze ook het interview dat ze met Jonathan Israel had en dat in De Uil van Minerva (2012) en vervolgens in juli 2013 op Spinoza in Vlaanderen was gepubliceerd [Cf.]:

"Spinoza’s ongehoorzaamheid. Een gesprek met Jonathan Israel," in: De Uil van Minerva. Tijdschrift voor de Geschiedenis en Wijsbegeerte van de Cultuur, volume 25, nr. 3, Gent, 2012, pp. 185-196.

                                                  * * *  

Wim Klever, die de laatste tijd ook almaar meer eerdere publicaties naar academia.edu overbrengt, zette vandaag de lezing die hij gaf op de 11e Internationale Spinoza Colloquium in Rio de Janeiro 16-21 november 2014 zelfs tweemaal online onder twee titels:

"Van den Enden's radical political theory behind Spinoza's radical political theory." (Zo luidde die titel oorspronkelijk)

"Spinoza's radical political theory behind Spinoza's works." [Over deze nieuwe titel gaf hij deze tweet: "Vandaag m'n Rio-keynote op http://Academia.edu  geplaatst om kapitale vernieuwing in interpretatie Spinoza's politieke werk te verbreiden.]
Ik help bij deze mee aan de verdere verspreiding. 

                                                           * * *

Overigens vermoed ik dat de twee verschillende accentueringen elkaar niet per se moeten bijten.  

Reacties

Inderdaad, Stan, bijten de twee identieke versies met een ietsje andere titel elkaar niet. De reden dat ik een tweede keer mijn Rio keynote speech op internet zette, was dat ik bij controle van de eerste plaatsing schrok dat de voetnoten, waarvan sommige uitermate relevant, er niet bij verschenen. Denkend dat mijn onhandigheid de oorzaak was, heb ik het nog eens geprobeerd. Nu ontdek ik echter dat je de noten in beide items te zien krijgt bij indrukken van de 'preview'. En kan ik weer gerust zijn! -Sonja's stuk is overigens een aardige tegenhanger, waarover ik met haar whatsapp.