Van de Pools-Nederlandse Hanna Kulenty bestaat een compositie met Spinoza

Hanna Kulenty (1961) studeerde van 1980-1986 compositie aan de Chopin Muziekacademie in Warschau bij Wlodzimierz Kotonski. Van 1986 tot 1988 studeerde zij compositie bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Voorts nam zij deel aan de International Courses for Young Composers, georganiseerd door de Poolse sectie van de ISCM, International Society for Contemporary Music, en aan de internationale zomercursussen in Darmstadt. Sinds 1992 woont en werkt de Poolse componiste Hanna Kulenty afwisselend zowel in Warschau (Polen) als in Arnhem [zie meer over haar op nl.wiki], zodat je haar wel als Pools-Nederlandse mag omschrijven. Ze won vele prijzen.

Ook al heb ik er nooit een uitvoering van gehoord (van de compositie is op internet geen audio te vinden en voor zover ik kan nagaan is hij nooit op CD uitgebracht), wil ik toch op dit weblog vastleggen dat Hanna Kulenty een symfonie componeerde, waarin zij de eerste 15 stellingen van Spinoza's Ethica verwerkte. Het stuk is in 1989 door de Sender Freies Berlin uitgezonden. Zie deze uitgebreide Poolse pagina in het Engels over haar, waarin vermeld wordt:

Hanna Kulenty Symphony No. 2 for large orchestra and mixed choir, to texts from Spinoza's Ethics, commissioned by Sender Freies, Berlin, 1987 [zie precieser hierna]

Op deze pagina op de website van de componiste lezen we dat Symfonie No. 2 geschreven is voor symfonieorkest en gemengd koor; dat de eerste 15 stellingen uit de Ethica erin verwerkt werden, dat het stuk op 25 juli 1987 gecomponeerd is, 16 minuten duurt en op 26 mei 1989 in Berlijn z'n première beleefde door het Radio Symphony Orchestra van de Sender Freies Berlin o.l.v. Peter Hirsch. Of het daarna nog wel eens is uitgevoerd, vermeld die of een andere pagina niet.

Haar werk wordt in Nederland door Donemus uitgegeven, maar deze symfonie zit daar niet bij - die is uitgegeven door de Poolse Muziek Uitgeverij Polskie Wydawnictwo Muzyczne, afgekort als PWM, in Krakau. Het is bij PWM (waar het nr PWM-9030 had) echter niet meer verkrijgbaar; wel is daar dan weer te lezen dat de teksten in het Latijn zijn.

Verder kom ik niet, maar dit wilde ik even vastleggen. Bij ontbreken van die Symfonie No. 2 haal ik van Youtube, waar diverse van haar werken te vinden zijn, haar Piano concerto No. 1 dit blog binnen, waarbij tevens haar portret meekomt.

Ik noteer hier nog dat er een site is, OhMyTracks, die een reeks te beluisteren fragmenten van Hanna Kulenty biedt, w.o. haar symfonie nr. 2. Maar als je dat aanklikt krijg je niet die symfonie, maar haar eerste orkestrale compositie Ad Unum uit 1985 te horen. Ook andere audiofragmenten blijken soms niet wat ze zeggen dat ze bieden.  

                                                 * * *  

Naast de aandacht die ik op dit weblog al gaf aan composities van Ton de Kruyf, Joep Franssens, Yannis Kyriakides en Iván Fischer en de komende Spinoza-opera van Theo Loevendie, kan uiteraard deze compositie van Hanna Kulenty niet ontbreken.

Reacties

Donemus heeft de vroege werken van Hanna Kulenty overgenomen van PWM. Daaronder valt de Symphonie nr. 2. Haar Symphonie nr. 3 wacht nog op een première. Het zijn indrukwekkende werken.