Vandaag bestaat Spinoza.blogse ACHT jaar

Vandaag acht jaar geleden, op 12 september 2007, verscheen het eerste blog. Dat ik het al acht jaar volhoud, verbaast mij ook zelf. Regelmatig denk ik er de laatste tijd over om het wat kalmer aan te gaan doen: niet om het helemaal op te geven, maar om de frequentie flink terug te schroeven. Dus niet meer dagelijks het internet afstruinen naar nieuws op het terrein van Spinozana en vooral op zoek naar interessante studies van secundaire Spinozistische literatuur. Misschien dat ik het laatste blijf doen en het eerste ooit flink terugschroef. Maar een echt voornemen is dat nog niet – ik vind het nog steeds veel te leuk en vooral: leerzaam.

  [Dit Spinoza-tiramisu-dessert is ook alweer van vijf jaar geleden cf.]

Reacties

Dag Stan, felicitaties vanuit Lissabon, waar ik vakantie vier. In een enorme boekhandel met boeken tot aan het plafond en een liberaal rookbeleid, zocht ik hier naar boeken over Spinoza. Nada, nou ja eentje, Spinoza in 90 minuten. Toen ik teleurgesteld vroeg naar de reden voor die afwezigheid, vertelde de boekenverkoopster me dat ze heel veel Spinoza-boeken hebben, maar dat er elke week een oud, klein mannetje komt (dat kon jij niet zijn) dat alle Spinozaboeken dan weer in een keer koopt. Ik had dus pech. Maar Spinoza leeft, dacht ik er meteen achteraan, Spinoza leeft. Mensen zoals jij dragen daaraan bij, flink bij, in Nederland. Proficiat met die 8 jaar, dank voor al die verrukkelijke blogs, al gaan ze me vaak boven de pet. Ach, het is net als met auto's, als 'ie het maar doet, vind ik het al fijn, rijd ik blijmoedig voort over 's Heeren wegen, en gelukkig dat er mensen zijn die ook verstand hebben van wat er onder de motorkap zit. Adeus, Stan!

Ook van mij, uit Olanda dan, van harte en welgemeend geluk gewenst met dit 8j lustrum. Mijn pet ook af voor het werk dat je verzet, het enthousiasme waarmee je dat doet en je bewonderingswaardige uithoudings- en doorzettingsvermogen. We hebben wel eens een aanvaring (gehad)(eufemisme) maar proberen dat te vergeten op een herdenkingsdag. De adoratie van Spinoza bindt ons willens nillens.

Ook proficiat Stan, en nog vele jaren erbij. Ik begrijp je wens om je wat meer te concentreren op diepgaander onderwerpen (non multa sed multum, niet de veelheid maar de diepgang, stond vermeld in ons leerboek Latijn). Maar ook de faits-divers zijn leuk om te lezen, en het zal je misschien niet makkelijk vallen om het intense internetspeurwerk af te bouwen. Het is verslavend, dat ondervinden we waarschijnlijk allemaal.

Het is nauwelijks te geloven dat alweer een jaar Spinozablog voorbij is.
Beste Stan, ook vanuit Vlaanderen een dikke proficiat en een dikke bedankt om onze nieuwschierigheid al zolang te blijven laven.

Stan, smakelijk met je mooie taart. Soms vraag ik me ook af, waar vindt hij dit toch allemaal op internet? Bedankt.
Voor Bob Hoekstra, er ligt een boekje van Misrahi over Spinoza in de boekhandel kort bij het Estrellapark. Als je trammetje 28 neem kom je er langs. Ik liet het gisteren liggen omdat het in het Portugees is. Wist je dat Hana Debora, de moeder van Spinoza geboren is in Lissabon? Fernando Pessoa heeft de Ethica in zijn jeugd gelezen, de affectiones zijn dan ook het uitgangspunt voor zijn gedichten.

Dank allen, voor jullie mooie woorden.
Stan