Vandaag driehonderd jaar geleden werd Hendrik Wyermars veroordeeld en Spinozistisch martelaar

Vandaag 300 jaar geleden, op 30 oktober 1710, werd Hendrik Wyermars (± 1685 - na 1749) veroordeeld tot de zwaarste straf ooit voor iemand die slechts een onwelgevallig boek had geschreven: hij werd veroordeeld tot 15 jaar Rasphuys, ‘buiten acces, sonder pen, int of papier’, betaling van 3000 gulden boete en daarna 25 jaar verbanning uit de provincie.

In zijn boek, Den ingebeelde Chaos, dat in juni dat jaar was uitgekomen, was de vrijdenker uitgebreid in discussie gegaan met Spinoza. Hubert Vandenbossche typeerde dat boek als een "Tractatus de emendatione Spinozae" en Jonathan Israel duidde de zwaar vervolgde auteur aan als "martelaar van het radicale denken.”  

Nergens is er enige herdenking. Daarom herinner ik deze Spinozistische vrijdenker in dit blog. Daarbij verwijs ik naar de blogs die ik in augustus dit jaar over Wyermars schreef:

Hendrik Wyermars - 300 jaar Spinozistisch martelaar I, II, III, IV, V, VI 

                                              * * *  

Vandaag, nog eens op Wyermars' naam googelend (of er misschien toch nog ergens aandacht aan hem werd of wordt besteed), zie ik tot mijn vreugde dat deze blogs zijn gezien... dat ze niet onopgemerkt zijn gebleven.

Op het weblog Blog van de Stichting Jacob Campo Weyerman, bijgehouden door Rietje van Vliet (zag ik via haar twitterpagina), verscheen op 1 september 2010 het volgende blog: 

Wyermars

Den ingebeelde chaos (1710) van Hendrik Wyermars staat stijf van spinozistische ideeën. Naar het oordeel van kerk en staat had hij iets te veel vraagtekens bij het bestaan van God geplaatst en dus werd hij tot 15 jaar cel veroordeeld.

Wyermars heeft zijn gevangenisstraf tot de laatste dag uitgezeten. Op 30 oktober 1710 werd hij in het Rasphuys opgeborgen. Pas op 30 oktober 1725 werd hij eruit ontslagen.

Over Wyermars wordt uitgebreid geschreven op de Spinozablog van Stan Verdult ('Hendrik Wyermars - 300 jaar Spinozistisch martelaar', deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6.
In deel 3 ook over Wyermars' bijna-naamgenoot Jacob Campo Weyerman.

 

Reacties

Oproep tot publieke rehabilitatie van de door de Nederlandse overheid vervolgde Spinozisten:
by Radio Patapoe 88.3 FM Amsterdam on Saturday, November 6, 2010 at 9:04am
Oproep tot publieke rehabilitatie van de door de Nederlandse overheid vervolgde Spinozisten:
 
Adriaan Koerbagh en Hendrik Wyermars
 
Meer over de uitwassen van de repressie door het amsterdamse - aan de dictatuur vd oranjes onderhevig - stadsbestuur
 
De droeve geschiefenis van Hendrik Wyermars (1649 1749)


Zie
 
http://spinoza.blogse.nl/log/vandaag-driehonderd-jaar-geleden-werd-hendrik-wyermars-veroordeeld-en-spinozistisch-martelaar.html
 
Met dank aan Stan Verdult

Comment · Like · Share
Satanislava Nováková likes this.