Vandaag in Trouw weer artikelen over Spinoza

Vandaag komt Trouw met de derde in een reeks van acht artikelen in het kader van My Name is Spinoza.

(Zoals door die organisatie aangekondigd was: Trouw publiceert van mei t/m september 2009 een 8-delige serie artikelen, gerelateerd aan My name is Spinoza. Voor deze serie zullen een aantal deelnemende kunstenaars geïnterviewd worden over hun relatie met het gedachtegoed van Spinoza, afgewisseld met interviews met mensen uit andere vakgebieden die een bijzondere affiniteit hebben met het werk van de filosoof.)

Vandaag die afwisseling met een interviewtje met prof. Egbert Dommering, voorzitter van de Stichting Spinoza Centrum Amsterdam. Hij ziet de tegenwoordige belangstelling voor Spinoza als een enigszins modieuze trend. En kunstenaars verheffen Spinoza tot cultfiguur. Enfin lees hier het interviewOverheid op hellend vlak met inperking van denkvrijheid [ook hier met lezersreacties]. Iets overigens waartoe de overheid volgens Spinoza niet eens in staat is. Maar Dommering legt wel de vinger op een zere plek.

Verstandig vind ik het dat de krant afziet van het 'format' om de geïnterviewde enige kaartjes met leuzen uit het Mediamatic-projekt WatSpinoza? voor te leggen. Dat vond ik al een iets minder geslaagde aanpak.

In de plaats daarvan nu een artikel "Vrij willen en kunnen denken is a hell of a job", waarin de oosterse verlichting en de westerse Verlichting met elkaar worden vergeleken - een soort voorbeschouwing met Rients Riskes op het symposium van morgen in Nijmegen over: Wat is verlichting? (zie de aankondiging daarvan hier op dit weblog - aanmelding is nog mogelijk op www.zen.nl).
Hier het artikel in Trouw - of ook in andere vorm [met lezersreacties]