Volgende week: Maarten van Buuren, Spinoza. Vijf wegen naar de vrijheid

Ook al staat op de website van de uitgever nog steeds “Verwacht mei 2016”, volgens een mededeling die de auteur deed tijdens een cursus die hij geeft (en die mij werd doorgeseind) en trouwens ook volgens Bol.com verschijnt volgende week, 30 maart 2016, het hier al lang geleden aangekondigde boek van Maarten van Buuren [cf. blog]. Het krijgt een andere titel en andere cover, met wel dezelfde er speciaal voor gemaakte Spinoza-illustratie. Het verschijnt dus goed getimed voor de Maand van de filosofie met in 2016 het thema: Over de grens! 

Het zou eerst heten: Spinoza. Filosoof van de vrijheid. Een inleiding in zijn werk [cf. blog]. Maar het wordt:

Maarten van Buuren, Spinoza. Vijf wegen naar de vrijheid. Ambo / Anthos, 2016

Bij de uitgever staat een PDF van de inleiding, die ook al bij books.google is in te zien. In de laatste is te zien dat omslagontwerp en -illustratie gemaakt zijn door Marry van Baar en Theo Barten. In de inleiding is te zien welke ‘vijf wegen naar de vrijheid’ bedoeld zijn:

“Spinoza toont vijf wegen naar de vrijheid: zelfbeschikking, de immanentie van God, de wil tot macht, intuïtie als hoogste vorm van kennis en ‘eendracht maakt macht’.

Vooral die “wil tot macht” valt mij op. Krijgen we Spinoza via de ogen van Nietzsche? Ik vermoed dat Maarten van Buuren zich erg heeft laten inspireren door de Franse Spinoza-verspreiders uit de 60-/70-iger jaren. Franse letterkunde was immers z’n specialisatie.
Zie hierna de achterflap, waarop "Een nieuwe visie op Nederlands bekendste filosoof" wordt beloofd. Ik ben benieuwd.   

Reacties

Nu blijkt volgens de uitgever het papieren boek al
25 mrt. 2016 (maar 'uitleverdatum' 30 mrt. 2016) en het e-book op 28-03-2016 te zijn verschenen.

Het boek ís er.
Op zondag 17 april, tijdens de Maand van de Filosofie, geeft Maarten van Buuren om 11.00 uur een lezing bij Van Stockum Boekverkopers in Den Haag over Nederlands bekendste en invloedrijkste filosoof Baruch Spinoza.
De vijf pijlers waarop Spinoza's denken berust zijn inmiddels geherformuleerd in: streven naar zelfbeschikking, ontplooiing van macht, volgen van de intuïtie, samenwerking met anderen en vooral streven naar vrijheid.

http://www.vanstockum.nl/activity#lezing-maarten-van-buuren-in-den-haag

The application was called GameFace 2.0 and can be used at ease with quick and convincing renders although the person¡¯s skin color was slightly different from reality.