Waar zou Spinoza gezegd hebben "dat iedereen gelijk is?"

Bij een tweet van Nicoline Mulder is te lezen dat de Volkskrant vandaag over de film Spinoza, een vrije denker die vanavond op Npo2 wordt herhaald [cf. blog] schrijft:

 (Waarschijnlijk de invloed van Jonathan Israel?)

Reacties

Als oppervlakkige volger had ik natuurlijk graag een antwoord op deze vraag gehad.

Zo'n antwoord ook ik ook wel willen, Victor, maar dat zou alleen gegeven kunnen worden [als het ergens in zijn teksten staat of eruit uit af te leiden is] door degene die zoiets beweert. Het bewijs dat een bewering er NIET in staat is veel moeilijker te geven; als er geen plaats is waar die bewerking uitdrukkelijk wordt ontkend, zou je stukje bij beetje naar alle teksten moeten wijzen en telkens zeggen: zie je, daar staat het niet! Nu kan ik alleen wijzen op het feit dat voor de nominalistische Spinoza alle particuliere dingen een eigen essentie hebben (los ervan dat sommige daarnaast ook iets gemeenschappelijks hebben). Als je ziet dat Spinoza verder duidelijk onderscheid maakt tussen wijzen en dwazen, of mensen die naar de 'voorschriften van de ratio' leven en het gewone volk dat overwegend volgens de passies leeft... dan zie je hem bepaald niet beweren dat iedereen gelijk is.

Dank! Ik weet voldoende. Zou interessant zijn te weten waar de auteur (of de documaker???) deze wijsheid dan wel vandaan haalt.