Wandeling: Spinoza in Amsterdam

Ingenieur, filosoof en HOVO-docent Wim Lintsen organiseert en leidt voor de Volksuniversiteit Castricum op zondag zondag 2 oktober vanaf 09:30 uur een

WANDELING: SPINOZA IN AMSTERDAM

"Amsterdam leren kennen door de ogen van Spinoza, dat is wat we met deze wandeling gaan doen. Nederlands beroemdste filosoof leefde van 1632 tot 1677, dus midden in de Gouden Eeuw. Amsterdam was toen het financiële centrum van Europa en tegelijk een toevluchtsoord voor protestanten en joden. Spinoza groeide op in de Portugees-joodse wijk, waar nu de Stopera staat. Hij werkte in de handelsfirma van zijn vader en bezocht de koopmansbeurs op de Dam. Na zijn verbanning uit de joodse gemeenschap (in 1656) bezocht hij de Latijnse school aan de Singel. Spinoza werd in 1660 uit de stad Amsterdam verbannen omdat zijn filosofische ideeën voor te grote onrust zorgden.

De wandeling bestaat uit twee delen en duurt (incl. pauze) circa drie uur. We starten in het Victoria hotel (tegenover het Centraal Station), waar een korte inleiding wordt gegeven op het leven en denken van Spinoza. De tocht voert langs plekken die voelbaar maken wat de machtsverhoudingen waren in Amsterdam. We bespreken het economische, politieke en religieuze krachtenveld en de rol die Spinoza daarbinnen speelde. We houden pauze in het café-restaurant van het Amsterdams Historisch Museum. In het tweede deel van de tocht is er aandacht voor de meer persoonlijke achtergrond van Spinoza. We eindigen de wandeling bij het Spinozabeeld tegenover restaurant Dantzig aan de Amstel.

Deze 'les van 3 uur' kost € 10."

Voor inschrijving ga naar Volksuniversiteit Castricum

Website ir. Wim Lintsen

Het Gilde Amsterdam organiseert alleen nog Spinoza-wandelingen op aanvraag. Voor de pagina daarover gebruikte men een foto die ik plaatste op mijn blog van 2 juni 2008 over zo'n Spinoza-wandeling waaraan ik deelnam (drie jaar geleden alweer, wat vliegt de tijd).