Wat bezielt 'atheïstische' dominees?

Ook Canada heeft z’n atheïstische dominee naar wie jaren nadat ze als atheïst “uit de kast” kwam, nu pas een onderzoek naar haar kerkelijkheid is begonnen, aldus lees ik in Trouw vandaag. Gretta Vosper werd aangesteld tot pastor in Toronto in de United Church of Canada, die in 1925 ontstond uit de Presbyterianen en de Methodisten in Canada en zo de grootste protestantse kerkorganisatie werd – soort PKN.

Ongeveer net zoals Klaas Hendrikse die een boek schreef Geloven in een God die niet bestaat, schreef Gretta Vosper het ophef makende boek With or Without God: Why the Way We Live is More Important than What We Believe.

In de ondertitel herken je een overeenstemming met wat ook Spinoza belangrijk vond, b.v. in het voorwoord van de TTP, maar ook elders. 

Op haar website, waarop zij zich uitdrukkelijk afficheert als dominee én atheïst, kom je Spinoza niet tegen.

 

Zij staat een “progressief christendom” voor en richtte "The Canadian Centre for Progressive Christianity" op. Ieder gaat z’n gang maar in zaken van religie. Maar Ik begrijp niet goed, waarom deze progressieve dominees zich atheïst noemen en niet de God van Spinoza ‘omarmen’ en propageren.

Een ding is, vermoed ik zeker, of je je nou Spinozist of atheïst noemt, met de volgende soort vragen hoef je je niet meer bezig te houden in preken of boeken, dat scheelt een hoop tijd en energie:

Why doesn’t God act more like God? (boek van David Bast uit 2003, cf.) of Can a God who doesn't act like a God be a God? [cf.] of Bad Things Happen - Why God? [ANDREW JJ PATON cf.]