Website 'Spinoza en wetenschap' komt. Lezingen Colloqium 'Galileo en Spinoza' komen in Intellectual History Review

Op de eerste dag van het jaar bracht ik het nieuws dat Filip Buyse bezig was met voorbereidingen om “over een paar maanden” een website te starten over 'Spinoza en wetenschap'. Nu, op de laatste dag van het jaar, moet ik melden dat het hem in 2009 niet gelukt is. Hij is in het galileojaar in zijn onderzoek niet alleen met Spinoza, maar ook en vooral met Galileo bezig geweest. Tevens heeft hij nog enige tijd en energie moeten steken in het organiseren van het colloquium ‘Galileo en Spinoza’. Maar die website is niet van de baan, zo stelde hij: “Ik ben ermee bezig. Het zal wel nog een paar maand duren voor hij op internet staat. Maar de site komt er zeker volgend jaar; dat staat vast!”

Colloqium Galileo en Spinoza

Over het colloquium [zie affiche] dat op 12 en 19 december aan de Sorbonne in Parijs werd gehouden schrijft hij: “Ik meen te mogen zeggen dat de conferentie geslaagd is, al is het natuurlijk altijd moeilijk om dat als organisator van  'je eigen kind' te zeggen. Eerst en vooral waren alle sprekers op post behalve Fabien Chareix die plots opgeroepen werd vanwege verplichtingen in zijn universiteit Université Paris 4 als verantwoordelijke van de informatica. Bij een event als dit, is het natuurlijk moeilijk uit te sluiten dat er een spreker voor één of andere reden niet komt opdagen.

De lezingen waren interessant en de vragen bleven niet uit.  Na elke spreker was er telkens een vrij pittig vragenkwartiertje. Positief was zeker dat de verschillende raakpunten tussen Galileo en Spinoza werd onder de loep genomen. De conferentie beperkte zich helemaal niet tot het fysische’. Zo kwamen epistemologische, hermeneutische, exegetische, historische, ontologische, en technische aspecten aan bod. Dit was ook mijn bedoeling.  

Leuk was ook de ontmoeting tussen de verschillende sprekers van verschillende nationaliteiten en verschillende achtergronden. Niet alleen  de sprekersgroep was internationaal ook het publiek: Nederlanders, Belgen, Spanjaarden, Italianen. De tweede conferentiedag was er omwille van verschillende redenen wat minder volk: extreem koud weer, staking van de METRO, vakantieperiode studenten, etc…

Intellectual History ReviewNa de eerste dag reeds, kreeg ik het voorstel van twee verschillende uitgevers om alle teksten van de conferentie te publiceren. Na overleg met C. Jaquet zal ik de teksten laten publiceren door The Journal of the International Society for Intellectual History. Ze gaan de teksten ook online brengen. Dit is misschien iets om op je blog te zetten want ik heb nogal wat mails ontvangen met de vraag of de teksten zullen worden gepubliceerd. 

In juni 2010 zal ik wel een lang artikel publiceren in de Historia Philosophica over Boyle, Spinoza  & Galileo. 

De tweede dag werd goed afgesloten door de Nederlander Rienk Vermij die over de ‘optische instrumenten’ heeft gesproken. Een goede afsluiter! Immers, de conferentie kwam er naar aanleiding van  de verjaardag van de telescoop. Dit instrument is natuurlijk in de eerste plaats een concreet, technisch instrument maar het heeft hier een dubbel symbolische betekenis. Het is een symbool van de band tussen Italië en de republiek omdat Galileo’s instrument een verbeterde versie was van de ‘Nederlandse Kijker’. En ten tweede is het een symbool van de band tussen Galileo en Spinoza omdat ze beiden sterk geïnteresseerd waren in optische instrumenten. Op deze manier was de cirkel rond. 

Verschillende mensen, waaronder S. Gaukroger, hebben mij gemaild dat ze hoopten dat mijn initiatief het begin zou worden van een ganse serie van conferenties. De academische wereld heeft honger naar meer. Er blijft inderdaad nog heel wat over het onderwerp te vertellen, ik denk bijvoorbeeld aan de politieke filosofie. Ik ga zeker proberen nog initiatieven te nemen. Maar bij organiseren komt er natuurlijk veel  kijken. Ik moet er nog met de verantwoordelijken van mijn universiteit over spreken.

 

Mijn beste wensen  voor 2010 voor jou en je lezers!

Filip Buyse

Reacties

Filip, houd me op de hoogte van je activiteiten. We kennen elkaar van het ISVW en de zaterdagbijeenkomsten van de Vereniging.