Wereldpremière musical "Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw" op 21 febr. 2013

Welke Spinozafan heeft niet ook gelezen over het toch enigszins mysterieuze levensverhaal van Maria Nuñez? De mooie schone die deel uitmaakte van de eerste stroom Portugese vluchtelingen die eind 16e eeuw naar Amsterdam kwamen?

Op 21 februari 2013 zal de wereldpremière plaats vinden van de musical “Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw” in de Synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente van Amsterdam. Daarna gaat de musical naar Amersfoort, Bilthoven, Arnhem, Groningen, Baarn en Amstelveen. Zie www.marianunez.nl/

Frans Lavell, creative director van het Muziektheater Maria Nunez en schrijver van het stuk, publiceerde vandaag op historici.net een uitvoerig essay over zijn fascinatie: "Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw." Hij raakte in haar leven geïnteresseerd n.a.v. het boekje dat hij ooit op een markt in Parijs vond: Henry Méchoulan, Être Juif à Amsterdam au temps de Spinoza, [Paris, Albin Michel, «Présences du judaïsme», 1991].

In dat historici-stuk loopt hij alle mythes die over haar de ronde deden na. En uit die mythes ontstond dus deze musical.

Op YouTube kan men uit een fraaie promotievideo een indruk krijgen van de opzet van het stuk en iets van de prachtige Sefardische en Ladino (Joods-Spaanse) liederen beluisteren die de melodieuze rode lijn vormen in dit muziektheater over een opmerkelijk stuk geschiedenis uit de Gouden Eeuw.

Maria Nuñez, op de vlucht voor de brandstapels van de Portugese inquisitie, vindt uiteindelijk in Holland geloofsvrijheid. Als ik het goed begrepen heb zou het al eerder in première gaan, maar waren er tegenvallers te overwinnen.

Spinoza komt uiteraard niet aan de orde. Bij het begin van het Twaaljarig  Bestand in 1612 ging zij met haar man terug naar Spanje om daar de handelscontacten weer op te pakken. Het duurt dan nog twintig jaar vóór Spinoza geboren wordt. Maria Nuñez behoorde dus niet tot de Juifs à Amsterdam au temps de Spinoza.

Uit het stuk dat Ton Daemen voor Het Parool van 14 september 2011 schreef, “De eerste Joodse Portugese in Amsterdam,” [PDF] viel op te maken dat het stuk ook in Maastricht opgevoerd zou worden, maar dat voornemen is inmiddels kennelijk vervallen. Jammer.

_________

Zie over Nunes, Maria (1575-?) op historici.nl

 

Reacties

Dank voor deze steun, we hebben die hard nodig. Inderdaad Maastricht ging niet door. Theaters leven in bange tijden willen wel een bekende cabaretier maar geen onbekende heldin en onbekende muziek. "Sefardische liederen? Wat zijn dat?" Het Tropentheater wilde ons graag, maar moest sluiten. Toch is het nog gelukt in de Liberale synagoge van Amsterdam, het Compagnietheater, de Schouwburgen van Arnhem en Groningen, De Veerensmederij van Amersfoort, het Werkplaats theater Kees Boeke in Bilthoven, de Speeldoos in Baarn en als dernière in de Schouwburg van Amstelveen. Komt allen! We gaan u amuseren met iets heel belangrijks...de identiteit van Nederland.