Wie weet iets meer over hoe Spinoza lenzen sleep?

Een Engelsman die ik via internet leerde kennen is op zoek naar informatie over wat er bekend is over de manier waarop Spinoza zijn lenzen sleep. Hij heeft hierover al flink wat gezet op zijn weblog.

Nu  wilde hij graag weten of de draaibank die te zien in in het Spinozahuis in Rijnsbug authentiek is en/of naar welk model die is gemaakt.

Foto gevonden op AntiqueSpectacles.com

Scan uit het boek van Theun de Vries, Spinoza, Amsterdam, 1972 (pagina 101) 

Volgens de secretaris, de heer T. van der Werf, van de Vereniging Het Spinozahuis, die ik vroeg naar de authenticiteit van de in het Spinozahuis in Rijnsburg geplaatste draaibank, dateert deze van een latere tijd dan die van Spinoza: de achttiende of negentiende eeuw. Spinoza had wellicht een draagbare slijpbank. Hij heeft het ambacht waarschijnlijk al in Amsterdam geleerd.

Wie kan méér informatie melden?
Als iemand een publicatie of website weet, waarin méér informatie is te vinden, ontvang ik die informatie graag om door te zenden.

Het interessante en informatieve artikel van Wim Klever, "Insignis Opticus: Spinoza in de Geschiedenis van de Optica", in Tijdschrift De zeventiende eeuw,  1990, nr 6: p 47-63 is al bekend.