Wim Klever neemt afstand van zijn Ethicom

Vandaag nam Wim Klever op Facebook afstand van zijn Ethicom en stuurde mij daarvan een scan met als onderwerp: “Begrafenis van gedateerd werk.” Hij is, zoals ook blijkt uit vele reacties op dit blog, altijd behoorlijk trots geweest op dit werk. Ik heb er ook wel enige vruchten van geplukt, maar kon mij in veel ervan niet vinden. Met name vond ik het jammer dat hij niet een volwaardige vertaling van de Ethica gaf, maar van vele passages, vooral van deel I,  volstond met een parafrase. Verder vond ik dat hij zich als commentator teveel opdrong en teveel tussen Spinoza en de lezer opstelde. Daarom heb ik er maar nooit een apart blog aan gewijd. Het lijkt me verstandig dat Klever de vrucht van het ouder worden plukt en nu afstand van zijn werk neemt. Waarvan akte!

Je zou nog bijna geloven in zijn gelijk in de in zijn artikel “Hoe men wijs wordt” verkondigde stelling - door mij vaak bestreden [cf. blog] - dat we volgens Spinoza met het ouder worden allemaal vanzelf wijzer worden. Ik wacht rustig op het moment af dat hij ook daarvan afstand neemt.

Ruim een uur later

Blijkbaar heb ik het niet goed begrepen. Kort nadat dit blog stond, kreeg ik dit bericht mét nieuwe scan. Dit wordt de laatste die ik doorgeef, anders krijgen we misschien weer teveel misverstanden (en het houdt me ook teveel van m’n eigen werk). Hier Wim Klevers bericht:

“Je wordt niet op je wenken bediend, Stan. Zie bijgaand stuk van vandaag, waarmee ik HOE MEN WIJS WORDT voorleg aan mijn internationale schare van n 50 bevriende scholars.

Overigens moet je 'begrafenis' of 'afstand nemen' ook met een korreltje zout nemen. Neem je afstand wanneer je ziet dat aan eerdere producten veel ontbreekt?”

 

 

 

Reacties

Nieuwe info toegevoegd

Zo is alles weer goed en rond gemaakt. Zelf had ik, zo bedacht ik tijdens een wandeling langs de IJssel, nog willen wijzen op 3/2: NIHIL, QUOD IDEA FALSA (!) POSITIVUM (!) HABET TOLLITUR PRAESENTA VERI QUATENUS VERUM.

Wat je citeert, Wim, is 4/1. Laat ik ook eens parafraseren: Er zit altijd wel iets waars in een onwaar idee.
Zoals ik ook al over de Ethicom zei: "Ik heb er ook wel enige vruchten van geplukt." Daarmee maakte ook ik - nog onbewust - gebruik van deze stelling.

Bedankt voor de correctie.

The iPhone7 Plus may stand out with a dual-lens camera system that may include LinX technology to deliver a better photo with DLSR -like quality. Some iPhone7 Plus rumors suggest the phone will even include optical zoom capabilities.