Winnaars van de Spinozapremie zijn daarmee toch geen spinozist!

NRC Handelsblad is sneller dan de website van NWO Spinoza te Paard in 2009 met het volgende bericht dat het heeft over de 'Spinozist Cees Dekker':

De NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, heeft een paar dagen geleden aangekondigd dat op dinsdagmorgen 9 juni a.s. weer de nieuwe winnaars van de Spinozapremie bekend gemaakt zullen worden. Die worden in het persbericht zelf "Spinozawinnaars" genoemd. 

De premie is de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Dit jaar krijgen de laureaten voor het eerst geen anderhalf, maar tweeënhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek.

De NWO-Spinozapremie wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

Het is het vijftiende jaar dat de Spinozapremies worden toegekend. De eerste keer was in 1995.

Tot zover uit het persbericht.

Uits niets blijkt dat die wetenschappers ook maar iets van Spinoza hoeven te weten of geacht worden enige affiniteit met hem te hebben.

Dus is er geen enkele reden om hen als 'spinozist' aan te duiden. Dat is een Spinoza onwaardige woordinflatie.

Cees Dekker ontving de Spinozapremie in 2003. Hij wordt dus geacht tot de top van de Nederlandse wetenschap te behoren, maar die prijs maakt hem geen spinozist.

Het gaat om een buitengewoon prestigieuze prijs. Niet ten onrechte wel eens de Nederlandse Nobelprijs genoemd. Heel passend dat de NWO de naam van Spinoza, Nederlands grootste filosoof ooit, aan deze prijs heeft gehecht. Vooral ook passend daar Spinoza zelf eveneens als 17e eeuwse wetenschapper omging met zijnsgelijken als Boyle (zij het dan indirect via Oldenborg) en Huygens.