Wordt ook de leerstoel Spinoza-studies bedreigd?

Trouw had onlangs het bericht: “Rotterdam doekt faculteit filosofie op.” Er moet kennelijk bezuinigd worden daar de meeste studenten filosofie als tweede studie volgen en daarvoor ontvangt de universiteit geen rijksmiddelen – alleen voor primaire studie. Eén van de dingen waar aan gedacht wordt is om het zelfstandig karakter van filosofie als faculteit af te schaffen. [Cf. decaan Jack Vromen: 'Faculteit Wijsbegeerte is geen haalbare kaart']
Enige dagen eerder al had Trouw een dergelijk
artikel over vergelijkbare problemen aan de Universiteit van Amsterdam: “Gooit de UvA de geesteswetenschappen in de ramsj?”

Wat kan dit betekenen voor de studie van de filosofie van de vroegmoderne tijd en met name van Spinoza, een specialisme van de Rotterdamse Filosofiefaculteit? En wat wordt de toekomst van de aldaar onder auspiciën van de Ver. Het Spinozahuis ondergebrachte bijzondere hoogleraar Spinoza-studies?

Rob Wijnberg heeft vandaag een protest-essay: “De dag dat leren nadenken te duur werd bevonden”[cf.]. En daarbij gooit hij meteen nog een andere knuppel in het hoenderhok door te beweren dat Erasmus “de beroemdste filosoof die Nederland ooit heeft voortgebracht” is. Hij opent met:

“Je moet er maar op komen: jezelf in 1973 als eerste universiteit in Nederland vernoemen naar een persoon, daarvoor de naam kiezen van de beroemdste filosoof die Nederland ooit heeft voortgebracht en dan, ruim veertig jaar later, *tromgeroffel*: de faculteit filosofie afschaffen.”

Enfin, dat hij tamelijk slecht op de hoogte is, blijkt ook uit een andere bewering in dat stuk: “Met het verdwijnen dan wel inkrimpen van twee filosofiefaculteiten in één maand, wordt in ieder geval duidelijk dat er iets grondig mis is met de manier waarop we ons academisch onderwijs waarderen.” Hij weet kennelijk niet dat de Universiteit van Amsterdam al jaren geen zelfstandige filosofiefaculteit meer heeft. Die werd omgezet in een Afdeling Filosofie binnen de Faculteit Geesteswetenschappen (Humanities). [Ik had er toevallig vanochtend nog een blog over.]