Zeven was voor Spinoza GEVOELSMATIG een belangrijk getal

Daar de functie "laatste reacties" niet meer werkt, neem ik de mogelijkheid van een nieuw blog om op de voortzetting van een "discussie" via een andere weg, n.l. twitter, hier te attenderen.   

Naar aanleiding van een vorig blog, kwam Wim Klever gisteren met deze tweet: "Volop getallen in de Ethica omdat het systeem nummering van proposities vergt. Geen ervan heeft echter 'n symbolische of mystieke betekenis." [cf.]

Dit is weer een fraai voorbeeld van misverstaan via "inlegkunde". Ik heb het helemaal niet over "symbolische of mystieke betekenis" gehad. Mij ging het er alleen maar om dat wellicht door Spinoza (beïnvloed via zijn godsdienst van herkomst) het getal zeven als een belangrijk ('heilig') getal werd gevoeld - hetgeen hier en daar terug te vinden lijkt te zijn in zijn werk, waarvan ik voorbeelden gaf.

Overigens dat 3/7 en 4/7 [cf. reactie op vorig blog] geen spilfunctie zouden hebben, zegt iets over Klevers ontkenning (of niet zien) van het Ethica-karakter van de Ethica. 3/7 en 4/7 staan uiterst centraal in Spinoza's filosofie.