Zin Inn Lichter Leven? Maand van de Spiritualiteit komt er weer aan!

Via mijn dagblad Trouw kan ik niet om de informatie heen dat de maand van de spiritualiteit er weer aankomt. Want Trouw is een van de organisatoren. De zaterdagbijlage stond er vol van en ook de website van Trouw laat weer van alles zien. En die van de maand van de spiritualiteit uiteraard ook.

 

Beluister daar de video die een jaar geleden gemaakt is van Meditatie op het Museumplein. Ik word niet goed van wat je allemaal hoort ("Connectie met je zelf... thuiskomen bij jezelf. Meditatie geeft je immuunsysteem een boost... Verbinding maken met jezelf, elkaar en het grotere geheel: de planeet).

Ik ben erg blij te kunnen vaststellen dat er tussen de activiteiten geen is waarbij naar Spinoza wordt verwezen. Spinoza's filosofie hoort helemaal niet thuis in de Maand van de Spiritualiteit - daar kun je niet mee thuiskomen...

In 2011 deed ik de spiritualiteitstest die toen werd aangeboden en was heel tevreden over de uitkomst. Ik behoorde tot de kleine categorie: "Niet spiritueel": Al dat gezweef, dat is aan u helemáál niet besteed. 'Reïncarnatie', 'karma', 'chakra', zoektochten naar 'innerlijke wijsheid' - wat u betreft is het allemaal gezeur, prut en pseudo. Eerst zien, dan geloven. Het verstand, redeneert u, heeft u immers niet voor niets gekregen. Redelijke argumenten zijn voor u veel belangrijker dan intuïtie. Iets is pas waar, zo luidt uw credo, als er ergens tastbaar bewijs voor is. Kortom: u heeft geen enkele affiniteit met spiritualiteit.

En zo is het. Ik ga snel over tot mijn eigen orde van de dag.

Hier de bijdrage van Spinoza aan de maand van de spiritualiteit:

       

Terwijl ik dit schrijf heb ik op de achtergrond wel een schitterende CD "L'Age d'or du grégorien - VIII ème - XIII ème siècles" opstaan, prachtig en heerlijk rustgevend gezongen door de Niederaltaicher Scholaren o.l.v. Konrad Ruhland opstaan - dat wel...
Om een indruk te geven hier de laatste track uit deze CD uit de Sony-Box Musica Mystica uit 1994: Salve Regina misericordiae. 

Stan Verdult 

Reacties

(Geen stelling) Voor mij mag alle spiritualiteit op een stokje en dan hoef je niet eens op een houtje te bijten. Niettemin: alles wat er in het denken gebeurt, kan worden waargenomen (niet zintuiglijk). Wat is dit dan, datgene wat waarneemt? Niet het denken. Het moet wel iets groters zijn dan het denken, dat hoe je het wendt of keert een functie van het lichaam is. Er is iets (o wat een gezweef?) dat al het fenomenale (letterlijk en in de "geest") ziet en zichzelf niet ziet. Zoals een schaar een geheel vormt, maar zichzelf niet kan knippen. Wat is dat dan? Een rationeel antwoord is niet mogelijk, het kan alleen door ieder individueel mens beleefd worden. Daaraan kunnen misschien woorden gegeven worden, als er iets is beleefd; het leven kan niet gedacht worden, alleen maar geleefd. Wie er anders over denkt, leeft wel en lijkt te beleven, maar vooral als rationalisatie. De momenten dat de ratio niet meedoet, kan er een leegte gevoeld worden, waarin alle projecties van het denken zijn weggevallen. De weggevallen "druk" geeft een gevoel van ontspanning, er-zijn, geluk.
Gelukkig Nieuw Jaar!
Rob