Shoshannah Brombacher's schilderij "The Ethica of Spinoza"

In het blogSpinoza op schilderijen, etsen, gravures, illustraties” heb ik indertijd - overgenomen van despinoza.nl - ook dit schilderij opgenomen dat Spinoza, schrijvend aan de Ethica verbeeldt. Het is gemaakt in 2007 door Shoshannah Brombacher.


                                                     The Ethica of Spinoza.
               Artist (painting and introduction): Shoshannah Brombacher, Ph.D. 
                                  Oil on canvas, 24 X 20 inches, New York 2007

 

Shoshannah Brombacher Ph.D., is geboren in Amsterdam, maar woont en werkt tegenwoordig in New York [Hier haar portfolio].

Vandaag ontving ik de uitgebreide beschrijving die de kunstenares  indertijd van het werk maakte. Ik mag van haar deze Engelstalige beschrijving voor de bezoekers van dit blog publiceren. Het per april 2013 updated document is op 19 november 2015 verplaatst van benedictusdespinoza.nl naar een veiliger omgeving: PDF

Het is interessant te zien hoeveel werk Shoshannah Brombacher van dit schilderij heeft gemaakt - hoeveel dingen die met Spinoza te maken hebben zij erin verwerkt  heeft. In de beschrijving zijn ook nog twee schetsmatige voorstudies opgenomen.

Het schilderij is verkocht, maar voor wie belangstelling heeft voor een vergelijkbaar werk is het goed te weten dat ze opdrachten aanneemt. Ze schrijft mij:

"Dit schilderij is ook in opdracht gemaakt (en ik heb daar een hoop plezier aan beleefd). Het is ook gebruikt voor de omslag van een Spinoza nummer van de Nederlandse Vrijmetselaars een paar jaar geleden, en juist vorige week kreeg ik een verzoek om het te laten afdrukken in een middelbare school boek in de USA over filosofie. Blijkbaar zwerft het ook buiten Nederlandse websites rond, op het Internet kun je daar slecht een oog op houden."

En ik kan eraan toevoegen: Nederlandse websites worden ook in Amerika bekeken. Van de dagelijks gemiddeld tussen de 200 en 250 bezoekers komt steevast ca 5% uit de VS.