De Tulipa Spinoza zal in 2018 op de markt komen

 

Daar de website van het tulpenveredelingsbedrijf Hybris dat de Spinoza-tulp ontwikkelde niets meldde over de doop en naamgeving van de Spinoza-tulp tijdens de Nationale Tulpendag op de Dam in Amsterdam vorige zaterdag, heb ik mij tot de directeur ervan gewend om nadere informatie.

Hij lichtte toe dat de website wordt herbouwd en begin februari vernieuwd online zal gaan. Verder liet hij mij het volgende weten over de voorgeschiedenis en toekomst van de donkerpaarse tulp:

“De tulp Spinoza is niet door mij ontwikkeld maar door ons bedrijf Hybris waarvan ik de directeur ben en een van de 5 aandeelhouders.

Wij zijn in september vorig jaar benaderd door TPN [Tulpen Promotie Nederland], waarvan ik bestuurslid ben, met de vraag of wij een van onze nieuwe zaailingen de naam Spinoza wilden geven. Met de andere aandeelhouders hebben we besloten, mede door de staat van dienst van Spinoza, op dit verzoek in te gaan. Wij zijn namelijk niet gewend tulpen te dopen en zeker niet te gaan vernoemen naar BN-ers, daaraan hebben wij ons sinds we schaatstopper Leo Visser vernoemden [1998], niet meer mee bezig gehouden.

Van zaailing 761-95-5 met als ouders Purple Lady x Purple Prince, is in het najaar van 2015 ca. 1300 kg geplant. De komende twee jaar wordt de partij nog meer vermeerderd en vervolgens het plantgoed ter verkoop aangeboden. Vanaf ca. 2018 gaat Spinoza de wereld in en worden bloemen verhandeld.

Spinoza wordt tentoongesteld tijdens de bloemenvaktentoonstelling in Zwaagdijk op 18, 19 en 20 februari a.s.

Bijgaand een foto van Spinoza

Met vriendelijke groet,

Sam Veldboer, Hybris BV "

 

Spinoza® [die ® zal nog wel komen] is dus een hybridisatie van: 

 

Eerdere blogs over de doop van de tulipa 'Spinoza' 

blog van 12-01-2016: A.s. zaterdag wordt de nieuwe Tulipa 'Spinoza' gedoopt

blog van 16-01-2016: Doop van de Spinoza-tulp