Sipsma, Spinoza en 'de goddelijke rol van de mens'...

BoeksipsmaHet boekje “Van oude mensen, de dingen die gaan komen” van Dick Sipsma beschouw ik als meer boekenweekessay dan het echte, officiële boekenweekessay "Laat me niet alleen" dat Renate Dorrestein schreef en waarvoor ze een beetje oubollige vorm van raadgeefboek had gekozen. Het kon mij niet bekoren; dat van Sipsma wel. Lees verder...

De ketter en de hoveling - Spinoza en Leibniz

Vandaag  plaatste ik hier* een bespreking van dit boek:

Matthew Stewart, De ketter en de hoveling. Spinoza en Leibniz en het lot van God in de moderne wereld, Meulenhoff, Amsterdam 2008 (Oorspr.  The Courtier and the Heretic: Leibniz, Spinoza, and the Fate of God in the Modern World, 2006)

Een werkelijk schitterend boek - om van te genieten.

*) Inmiddels is dat weblog alweer van de buis gehaald, zodat de link niet werkte. Gelukkig kon ik mijn tekst, die ik op 16 maart 2008 bij diogenes  publiceerde, nog wel te pakken krijgen. Die plaats ik nu - 14 mei 2012 - hierna.

Lees verder...

Heeft Spinoza nog eerherstel nodig?

Naar aanleiding van het bericht dat de paus eerherstel voor kerkhervormer Luther overweegt, had Trouw gisteren een gesprek met twee leden van het zgn ‘theologisch elftal’. De vraag was: kan eerherstel wel, zolang praktijken waartegen Luther protesteerde, nog voortbestaan? Nee, vindt predikant Wim van Vlastuin. Er wachten nog anderen op rehabilitatie, zegt rabbi Elisa Klapheck.

Eén citaat

Een van de beroemdste joodse ketters is natuurlijk Spinoza. Elisa Klapheck: „Als er iemand eerherstel verdient, is hij het wel. Hij is door Amsterdamse rabbijnen in de zeventiende eeuw in de ban gedaan. Spinoza ontwikkelde vanuit het Oude Testament ruimte voor een seculier jodendom en legde zo de basis voor het moderne, democratische Europa, waar ook godsdienstvrijheid heerst. Zo profiteren ook orthodoxe joden nu van de inzichten van Spinoza. Het is alleen de vraag wie die ban nu zou moeten opheffen. Dat moeten moderne joden gezamenlijk doen door Spinoza’s denken in de joodse traditie te herintroduceren.”

Lees verder...

Spinoza, toneelstuk van Dimitri Frenkel Frank

Het is wel aardig te zien hoe je over dingen van lang geleden soms een en ander op internet kunt terugvinden. Vandaag kwam ik, via googlen naar Johan Kaart, zijn rol in het toneelstuk Spinoza van Dimitri Frenkl Frank tegen. Dat was nieuw voor mij en aanleiding om verder te speuren. Ik vind het wel aardig om de resultaten daarvan hier bijeen te brengen. 

Ik trof de volgende fragmenten:

Lees verder...