Henning Mankell plant ein Theaterstück über ein Treffen von Rembrandt mit Spinoza

Mankell in 2011De gerenommeerde Zweedse schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken, geeft vandaag in een interview in Die Presse, waarin het onder meer over de revolutionaire ontwikkelingen in Afrika gaat, in antwoord op de vraag:

Planen Sie neben dieser Arbeit noch andere Projekte in Afrika?

Nein. Ich schreibe ja auch. Ich plane ein Theaterstück über ein Treffen von Rembrandt mit Spinoza.

 

De “koning van de Zweedse moord, maar ook een sterk sociaal bewogen persoonlijkheid en politiek activist” (Maartje Somers in de NRC van 5 juni 2010), zou dit serieus menen? Weer een toneelstuk over Rembrandt en Spinoza?

Een jaar geleden bevond hij zich aan boord van de ms. Sofia, een van de schepen in het hulpkonvooi voor Gaza dat door Israël werd aangevallen. Samen met anderen werd Mankell gearresteerd, vastgehouden door Israëlische soldaten en vervolgens op het vliegtuig gezet. Thuis riep hij op tot sancties tegen Israël. ‘Ik denk dat we de ervaring van Zuid-Afrika moeten benutten. Daar hebben sancties een grote invloed gehad. Het kostte tijd, maar het werkte wel.’

En tussen die spannende bedrijven door bezig gaan aan een toneelstuk over het door velen afgekloven onderwerp Rembrandt en Spinoza?

Voor wie het wil geloven.