Interessante website Caute van een Spinozistische dominee

Soms kan vissen in de internet-wereldzee je uren bezig houden. Je bent naar iets op zoek, vindt iets anders, dat je naar weer iets anders verwijst… en zo kun je uren zoet brengen, omdat er naast gigantisch veel onzin ook zoveel interessants te vinden is op dat wereldwijde web. Zo kwam ik terecht bij een blog over Spinoza van James Ford, een dominee van de richting Unitarian Universalist, die ook veel aan Zen doet. 

Ik zag dat hij nog wel in meer blogs de naam van Spinoza had, maar dan was het ‘alleen maar’ om – in positieve zin overigens – naar Spinoza’ God te verwijzen. Zo zegt hij bijvoorbeeld: "Spinoza's god is, to my mind, the real divine. And while it might be an appeal to authority, frankly if Spinoza was comfortable with the term, so am I." [hier] Of hij schrijft: "I believe in something similar to Spinoza’s God. I have no problem calling the whole of the cosmos taken together God." [hier]

Verder trof ik bij hem geen uitvoeriger beschouwing over Spinoza aan – het blijft bij deze korte, maar sympathieke zinnetjes. Wel een verwijzing naar een collega-dominee die zijn weblog, notabene Caute noemt. Ik was er wel eens eerder langs geweest, maar had toen weinig tijd en verloor hem weer uit het oog. Maar nu hield die site mij behoorlijk bezig.

De site is van Andrew James Brown (a liberal Christian minister, a University Chaplain to Cambridge University, Anglia Ruskin University and Cambridge Regional College and also a professional jazz double-bass player). Een van z’n interesses is Spinoza en een lievelingsboek van hem is: de Ethica. Maar hij is ook weg van Photo of ChurchWittgenstein en houdt zich kennelijk met veel dingen bezig – een veelzijdig man. Hier zijn cv.

Ik vond diverse van zijn blogs heel fijn om te lezen. Lees zijn uitleg over hoe hij in de God van Spinoza gelooft. Of zijn uitvoerig blog over wat hem bezighoudt: Another unorthodox lecture - or what on earth is the minister up to?

Schitterend vind ik zijn blog The mysticism of stone waarin hij de Amerikaanse dichter Robinson Jeffers doet ontdekken, op wie ik binnenkort waarschijnlijk in een apart blog terugkom.

Ik zou zeggen: gaat u zelf eens grasduinen op zijn interessante blog Caute: http://andrewjbrown.blogspot.com/

Als hulp daarbij hier zijn vele tientallen blogs waarin de naam Spinoza voorkomt.