Inutilis scientia Spinozana [213] Ook Spinoza in boek met "wat als…"-geschiedenissen

Zo’n boek als deze maand verscheen met ‘historische’ verhalen van serieuze historici over hoe de geschiedenis anders zou zijn verlopen als, bijvoorbeeld, Hitler in 1939 vermoord zou zijn, of als de Weimarrepubliek niet ten onder was gegaan, of als de joden niet on 1492 uit Spanje verdwenen waren… zo’n boek zou mijn interesse niet snel wekken. Toch verscheen deze maand

Gavriel D. Rosenfeld (Ed.), What Ifs of Jewish History: From Abraham to Zionism. Cambridge University Press, juli 2016

Ook Spinoza komt erin voor. Er zou een nieuw document opgedoken zijn, waarin Spinoza in het geheim zijn spijt had betuigd aan de rabbijnen van Amsterdam. En dan? Ha, ha?  

Books.google heeft het niet – ik heb deze kennis uit het review van Mitchell J. Freedman dat gisteren in San Diego Jewish World verscheen.

Eugene Sheppard schreef het hoofdstuk: "What if Spinoza had repented?", pp. 103-122.

Ik meld het maar even - voor hen die er misschien wel in geïnteresseerd zijn. Ik ken Eugene Sheppard overigens van een zeer serieus en gedegen boek dat ik bezit: Leo Strauss and the Politics of Exile: The Making of a Political Philosopher (2006). Over Spinoza schreef hij niet eerder [Cf. zijn pagina bij de Brandeis University]

Reacties

Stan,
Dat ‘wat als…’ lijkt me net iets waar Spinoza niet van hield, te speculatief en teveel abstracte ‘rededingen’. Hij vindt bijzondere dingen het belangrijkst om adequaat te leren kennen via de common notions.
Of zie ik iets over het hoofd?

In het geheel niet, Ed. En denk maar aan zijn determinisme of zelfs necessitarianisme. De dingen hadden niet anders kunnen zijn dan ze zijn [1/33]. Hij zou een onderneming als deze als grote onzin beschouwen, daarvan ben ik overtuigd.