Planetoïde Spinoza

Gisteren ontdekte ik via uitgeverij Springer het bestaan van de 'minor planet' Spinoza.1) De planetoïde die zich bevindt in de Planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter werd door E. W. Elst te La Silla ontdekt en nadat de baan beschreven was op 12 augustus 1994 van de naam Spinoza voorzien. [Cf. wiki]

De Belgische astronoom Eric Walter Elst die werkzaam is aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, is gek op het opsporen van asteroiden, zoals ze ook wel worden genoemd, en heeft er al meer dan 3000 op z'n naam staan. Spinoza werd nr. 7142 in de lijst van het Minor Planet Center van de International Astronomical Union. De eerst ontdekte planetoïde was Ceres in 1801, hoewel die tot 1851 voor een planeet werd aangezien. Inmiddels zijn de banen van al wel meer dan 619.000 van deze asteroïden of miniplaneetjes bekend.[Cf.]

Jammer vind ik dat de naamgever op zijn website Spinoza niet noemt onder de tien filosofen die zijn favorieten zouden zijn. Op zijn wikipedia-pagina (en wie zou die anders gebracht hebben dan hijzelf) staat Spinoza dan ook niet onder de "notable discoveries". De contingentie die naamgeving altijd al is, druipt er vanaf - als er iets meer passie achter te bemerken zou zijn, was dat wel een leuk extraatje geweest. Enfin, nu die miniplaneet Spinoza er toch is, moet dat op dit blog verteld worden.

De baan en positie van de miniplaneet Spinoza is hier te zien en ook hier. Aldaar zijn ook alle gegevens van planetoïde Spinoza te vinden. Hieronder de locatie op het moment waarop ik dit blog breng.

 

1) Ik gaf op de website van Springer Spinoza in en kreeg toen een link naar:

Lutz D. Schmadel, Dictionary of Minor Planet Names (International Astronomical Union). Springer-Verlag, 2007, p 579: (7142) Spinoza. [2003, p. 579 cf. books.google]. In deze Gids is het volgende geschreven over (7142) Spinoza:

Overzicht van alle "Nederlandse" planetoïden op Astronieuws.  

Reacties

Laat nu net een dag later het nieuws komen dat directeur Adrie Warmenhoven van het Eise Eisinga Planetarium "is vereeuwigd in het heelal: Ruimterots voor baas planetarium."
In dat bericht ook:
Er zijn miljoenen planetoïden in de ruimte. Zo'n 18.000 hebben een naam gekregen; enkele honderden zijn vernoemd naar Nederlanders, bekende en onbekende. Onder hen zijn niet alleen wetenschappers als André Kuipers en Constantijn Huygens of Spinoza, maar ook kunstenaars als Van Gogh en Rembrandt. Ook Johan Cruijff is vernoemd, evenals Anne Frank, Aletta Jacobs en Boudewijn Büch.

http://nos.nl/artikel/554780-ruimterots-voor-baas-planetarium.html