Robert Pippin Spinoza Hoogleraar 2009 - Herman de Dijn Erasmus Lecturer

Een van de toonaangevende Hegelspecialisten in de huidige academische wereld, professor Robert B. Pippin, is dit jaar door de Amsterdamse Faculteit Wijsbegeerte gevraagd voor de Spinoza Leerstoel. Pippin is verbonden aan de University of Chicago.

Op donderdag 9 april en donderdag 14 mei zal hij twee lezingen verzorgen, met als titel Hegel’s Concept of Self-Consciousness. 
In de eerste lezing zet hij de these van de Duitse filosoof Hegel uiteen dat zelfbewustzijn eigenlijk begeerte is en niet, zoals vaak wordt beweerd, een observerend metabewustzijn.

De lezingen vinden plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Oude Lutherse Kerk, Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis (reserveren is niet nodig).

Aanvang van de lezingen: 20.15 uur. De voertaal is Engels. [van hier]

Foto van hier. De veelgevraagde spreker sprak in Wheaton College "On Nietzsche’s claim that Psychology is First Philosophy: The Problem of Self-Deception."  (zie de lijst met een deel van de spreekbeurten

Pippins werk con­centreert zich voornamelijk op Kant en Hegel en de moderne Duitse filosofie, maar ook heeft hij gepubliceerd over de moderniteit, politieke filosofie, theorieën van het bewustzijn, de aard van conceptuele verandering en het probleem van vrijheid. Zijn verdere interesses zijn de relatie tussen filosofie en literatuur, Henry James, Proust, moderne kunst en hedendaagse film.

Zijn recenste boek is Hegel's Practical Philosophy: Rational Agency as Ethical Life (Cambridge, 2008). Hij is bezig met een boek over politiek-psychologische aspecten van Ameri­kaanse films.  

In de maanden april en mei verblijft hij aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zal de twee genoemde publiekslezingen geven en verder een mastervak en stafcolloquia verzorgen.

Pippin was editor van het boek Consciousness and Revolution in Soviet Philosophy: From the Bolsheviks to Evald Ilyenkov waarnaar ik onlangs verwees i.v.m. Ilyenkov.

In mijn blog over Leo Strauss had ik een link naar Robert Pippin: Strauss on the Philosophical Fate of Modernity [PDF]. Hoewel het in die kritiek op Strauss niet over Spinoza gaat, vermoed ik dat we wat Pippin betreft niet dichter bij Spinoza komen.

                                            * * *  

Het Hoger Instituut voor Wijsbegeert Leuven bericht:

During the spring term Prof. Emeritus Herman De Dijn is Erasmus Lecturer on the History and Civilization of the Netherlands and Flanders at Harvard University. He will give a talk talk on Wednesday, April 8, entitled, "Spinoza and Hume on Religion as a Natural Phenomenon" (Hier).