Robyn Arianrhod vergat Spinoza…

…. maar eigenlijk moet ik zeggen: Einstein vergat Spinoza.

De Australische Robyn Arianrhod publiceerde in 2003 het boek Einstein’s Heroes bij het Australische . Ligature [cf.]. Een jaar later werd het uitgegeven door Icon Books [cf.] en nog weer drie jaar later bij de Oxford University Press [cf.].

Wat opvalt op alle covers is dat het portret van Spinoza erop ontbreekt. Was Spinoza niet ook een van de grote helden van Einstein? Hij geloofde toch alleen maar in “De God van Spinoza”? En als jongeman schreef hij toch een gedicht “Zu Spinoza’s Ethik” dat begon met: “Wie lieb ich diesen edlen Mann / Mehr als ich mit Worten sagen kann.” [Cf. blog]

Maar als je dan de toelichting van de schrijfster leest: “Albert Einstein kept the portraits of three inspiring predecessors on his study wall: Sir Isaac Newton, James Clerk Maxwell and Michael Faraday. This is the story of those three pioneers in the fundamental language of mathematics.” … dan begrijp je dat de omissie bij Einstein zelf begon: Spinoza’s portret had hij blijkbaar niet aan de muur van zijn studeerkamer hangen.

    

 

Spinoza komt in het boek i.v.m. Einstein niet voor - niet alleen niet als held, maar helemaal niet.

We moeten ons dus ook weer niet zoveel voorstellen over Einstein’s Spinoza-liefde, misschien?