Spinoza-beeldje van Eugène Lacomblé (1828 - 1905)
Zoals de regelmatige bezoeker van dit weblog weet, verzamel ik hier ook afbeeldingen, bustes en standbeelden/beeldjes van Spinoza.
Deze afbeelding is te zien op Philosophy Pages van Garth Kemerling. Ik zou graag meer over dit statuette weten en/of een volledige afbeelding ervan te pakken willen krijgen. Wie kent dit beeldje van Spinoza? Wie helpt?
[Aanvulling 24:00 uur] Dit vroeg ik een paar uur geleden.
Maar ik had een gevoel ('wist') dat ik het vaker gezien had en zojuist kwam de herinnering boven: het staat op de cover van het boek van Theo Zweerman (m.m.v. Paul Juffermans), Spinoza's Inleiding tot de filosofie. Ethiek als verhuiskunde [Boom, 2006].
Daarin wordt aangegeven dat het van Eugène Lacomblé (ca 1877 - 1878) is en in bezit van het Spinozahuis.
Uit de jaren waarin het gemaakt is, neem ik aan dat het een ontwerp was dat meedong in de wedstrijd voor het Haagse Spinoza-standbeeld.
Ik vond het al erg lijken op een beeldje dat ik al langer in dit verzamelblog van beelden had en dat van Eugène Lacomblé uit dezelfde tijd is, maar dat is een voorstudie van ongebakken klei. En Spinoza staat er met een hand naar zijn gezicht (26,5 cm hoog).
Eugène Antoine Lacomblé (1828 - 1905) was een Belgische beeldhouwer. Lacomblé kwam als 14-jarige in de leer bij beeldhouwer Jacquet en volgde in de avonduren lessen bij Louis Jéhotte aan de Académie Royale des Beaux-Arts in Brussel.
Daarna werkte hij bij een aantal beeldhouwers. Van 1850 tot 1853 werkte hij in Parijs op het atelier van Léon Cogniet en studeerde er ’s middags aan de École des Beaux-Arts.
Hij kwalificeerde zich als schilder, aquarellist, beeldhouwer, tekenaar en etser en werkte met terracotta, gips en klei.
Lacomblé verhuisde in 1855 naar Den Haag en werd er in 1859 leraar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten - tot 1899.
In 1861 trouwde hij met de Nederlandse Anna Catharina Ysveld (1838-1899). Van 1865 tot 1900 was Lacomblé leraar aan de Polytechnische School in Delft. Na het overlijden van zijn vrouw verhuisde hij in 1900 naar Arnhem, waar hij vijf jaar later overleed.
Het Monument "VerHuell-bank" in Den Haag is van E. Lacomblé & A van Roon.
Eugène Lacomblé maakte in 1856 een buste van de beroemde violist Henri Wieniawski, in 1857 van zangeres Mevr. Offermans-van Hove (waarop ingetekend kon worden), in 1860 een beeld van de H. Bartholomeus, bestemd voor de kath. kerk te Zevenbergen; hij maakte het grafmonument voor de beroemde dichter Tollens, een buste van de Haarlemse bisschop Mgr. Van Vree.
Als beeldhouwer van naam in die tijd kreeg hij de opdracht aan het balkon van de 1e rang van het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen in Den Haag (1874, in 1964 door brand verwoest) de beeltenissen te boetseren van de belangrijkste Nederlandse wetenschappers en kunstenaars: Chr. Huygens, Desiderius Erasmus, Hugo Grotius, Herman Boerhaave, Joost van den Vonden, Jan Pietersz Sweelinck, Rembrandt, Hendrik de Keyzer en Ward Bingley.
Spinoza hoorde daar blijkbaar nog niet bij.
[Van Wikipedia, Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, Het geheugen van Nederland, Historische krantenarchief van de KB]
Aanvulling 30 april 2011
Het beeldje staat ook afgebeeld op de cover van Gunther Coppens (Red.): Spinoza en het Nederlands cartesianisme. ACCO, 2004
(Ik moet alles zelf ontdekken, maar ik klaag niet)
In Het Spinozamuseum in Rijnsburg staan deze beelden van hem: